szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ártatlannak találta a Vatikán azt a papot, akit érintettként emlegettek a kétezres évek elején kirobbant, súlyos máltai pedofilbotrányban. Sciberras atyát “világi” bíróság nem menthette fel, mert elévülés miatt nem is folyt eljárás ellene, két társát viszont korábban elítélték.

Két papot állami bíróság talált bűnösnek, a harmadik az eljárás során elhunyt, a negyedik ellen viszont elévülés miatt eljárás nem folyt, és szerdai hírek szerint az ügyében most egyedül illetékes ítélőszék, a Vatikán sem állapította meg bűnösségét. Ez a mérlege a kétezres évek elején kirobban máltai pedofilpap-botránynak.

A Vatikán és a pápa az elmúlt években számos gesztust tett a sértettek felé, akik még korábban azt hangoztatták, a máltai egyház az ügy eltussolásán ügyködött. Conrad Sciberras atya vatikáni felmentése azonban sokak szerint megkérdőjelezi az egyház megtisztulási szándékának komolyságát.

Atyai szeretet

A máltai igazságszolgáltatás előtt kiskorú rovására elkövetett szexuális visszaélésekben bűnösnek talált Charles Pulis atya és Francesco Godwin Scerri atya ügye egyes tanúvallomások szerint egészen 1983-ig nyúlik vissza. Ők és Conrad Sciberras atya, valamint az eljárás ideje alatt elhunyt Joseph Bonnett atya a máltai Santa Venerában található Szent József Otthon árvaházban dolgoztak, ahol állítólag 13-16 éves fiúkat molesztáltak. Hírek szerint a gyermekmolesztálások egészen az ügy 2003-as kipattanásáig folytatódtak.

©

A katolikus egyház felelősségére többször vetült sajátos fény az ügy során. A máltai Munkáspárt által kiadott Kullħadd 1993-ban utánközölte a kanadai The Windsor Star hírét, eszerint Scerrit már 1993-ban szexuális bűncselekményekkel gyanúsították a kanadai hatóságok, ám nem tudták elintézni a férfi kiadatását. Noha az ügyről mindkét újság szerint tudomása volt a máltai érseknek és az árvaházat fenntartó máltai Szent József Híttérítő Társaságnak (MSSP), mégis hagyták a férfit gyerekekkel dolgozni. Scerrit egyébként a máltai ügyben kifejezett nemi erőszakkal is vádolták, ám egy vádbeli hiba miatt ez alól fel kellett menteni, noha a bíróság szerint az erőszak valóban megtörtént.

Nagyon katolikus
Júliusban, utolsó európai országként már Máltán is szabad házasságot felbontani. A nagy többségben katolikusok lakta országban az ügyről tartott népszavazáson a válaszolók 63 százaléka szavazott az új törvény mellett, és noha a miniszterelnök és a kormánypárt is ellenezte, a frakciófegyelmet megtörő 19 képviselő szavazatának segítségével a törvényhoztás végül mégis elfogadta a javaslatot.

A sértettek és szóvivőjük – a ma harmincas évei vége felé járó Lawrence Grech – többször kétségbe vonták a katolikus egyház jóhiszeműségét az üggyel kapcsolatban. Szerintük a vatikáni központú egyház Máltán különösen erős politikai pozíciókkal rendelkezik, amit az is alátámaszt, hogy a három vádolt pap az “előre ítélkező sajtóra” hivatkozva elérte, hogy az üggyel kapcsolatban teljes hírzárlatot rendeljenek el a hatóságok, ami kiterjedt nevek, fotók és videofelvételek, valamint a tanúvallomások közlésére, a tárgyalást pedig zárt ajtók mögött tartották. Emiatt a sajtó nem közölhette annak a máltai miniszternek a nevét sem, aki a papok mellett tanúskodott a bíróságon. Az is igaz, hogy a világ számos pontján éppen a sértettek védelme érdekében rendelnek el zárt tárgyalást a pedofilügyeknél.

Joseph Bonnett idén hunyt el, és ezért az ő ügyében nem született bírósági ítélet. Charles Pulist és Francesco Godwin Scerrit idén augusztus másodikán öt, illetve hat év börtönre ítélték. Ők és az állami ügyész is fellebbeztek az ítélet ellen, jelenleg óvadék ellenében szabadlábon vannak. Scerri ellen a kanadai körözés még mindig él.

XVI. Benedek pápa
©

Tisztázatlan ügyek

Conrad Sciberras azonban – akit legalább négy gyermekmolesztálási esettel kapcsolatban említettek a sértettek – nem állt bíróság elé. 1999-től Rómában állomásozott, ügyében elévülés miatt a rendőrség sem nyomozott. A panaszokat idén vizsgálta a máltai katolikus kúria, és tisztázó véleményüket a hasonló ügyekben legfelsőbb egyházi fórumnak számító vatikáni Hittani Kongregáció egyházi ítéletté emelte. Az MSSP szerdai közleménye szerint a kongregáció nekik eljuttatott feljegyzésében az áll, miután teljes bizonyossággal nem lehetett megállapítani Conrad Sciberras atya bűnösségét a jelenlegi jogrend szerint, a Vatikán felmentette a papot a vádak alól. A közlemény szerint azonban Sciberras “szentelt szolgálatát” egyelőre felnőttekre korlátozzák.

2010 áprilisában XVI. Benedek pápa eredetileg Szent Pál máltai hajótörésének 1950. évfordulójára érkezett a szigetországba, de a közhangulat miatt (akkori hírek szerint a kisállam 855 papja közül 25 keveredett pedofília gyanújába) végül találkozott nyolc sértettel, és együtt sírt velük.

©

Az egyházi vizsgálat Lawrence Grech és társai sürgetésére indult. Az egyházi verdikt annak ellenére született, hogy Grech elmondása szerint Louis Mallia atya, az MSSP regionális elöljárója tavaly októberben küldött levelében azt írta, a Sciberra elleni gyanú megalapozott. Charles J. Scicluna prelátus, a Hittani Kongregáció zaklatási ügyekben eljáró ügyésze pedig a The Sunday Timesnak azt mondta, hogy sosem kételkedett a sértettek szavainak igazságában.

Sciberras egyébként ellentámadásba is lendült: a máltai jogrend egy sajátos lehetőségével élve bírósági tiltakozást nyújtott be Grech “alaptalan gyanúsításai” miatt. Ez a jogintézmény önmagában arra jó, hogy fenntartsa a perindítás lehetőségét akkor is, ha az ezzel kapcsolatos határidők egyébként lejárnának. Sciberras szerint – aki a nevét nyilvánosságra hozó máltai újságot is perrel fenyegette – egyébként a máltai egyházi kutakodás egyenértékű az ügyészségi vizsgálattal, a Hittani Kongregáció verdiktje pedig olyan, mint egy bírósági ítélet.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

II. János Pál titkárát is érinti a pedofilbotrány

Tovább dagad az ír katolikus egyházat megrázó visszaélési botrány. Egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint egy dél-írországi egyházmegyében igyekeztek eltussolni az ottani papok pedofil ügyeit.

MTI Világ

Pedofilügyön vitázik Írország és Vatikán

A Vatikán "konzultációra" hazahívja az apostoli nunciust Írországból, miután az ír miniszterelnök élesen bírálta a Szentszéket egy pedofilügyben - közölte hétfőn a vatikáni rádió.

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

"Fehér bajtársai azt hazudták: nagyapámnak a majoméhoz hasonló farka van"

A BKK szerint kezdenek beindulni az új kerékpársávok

A BKK szerint kezdenek beindulni az új kerékpársávok

Orbán névre szóló focimezt kapott a fehérorosz elnöktől

Orbán névre szóló focimezt kapott a fehérorosz elnöktől