szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatali visszaélés vádjával hétévi börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko fellebbezését a jövő héten nyújtják be – közölte szerdán a volt ukrán kormányfő egyik ügyvédje, aki nem volt túl derűlátó az esélyeket illetően. Viktor Janukovics ukrán elnök ugyanakkor kedden kijelentette, hogy a Timosenko ellen hozott ítélet nem végleges.

"Nem táplálunk illúziót az ítélet esetleges megsemmisítésével kapcsolatban, de a jövő héten benyújtjuk a fellebbezést" – közölte Jurij Szuhov Julija Timosenko honlapján. "Azt hisszük, mindent megtesznek, hogy késleltessék az ítélet elleni beadványunk vizsgálatát, megakadályozandó, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljunk" – tette hozzá. A strasbourgi székhelyű bíróság csak akkor vizsgálja az ügyeket, ha minden hazai igazságügyi lehetőséget kimerítettek már.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő ellenzéki vezetőt kedden ítélte a kijevi Percserszki kerületi bíróság hétévi börtönbüntetésre. Az ítéletet a nemzetközi közösség nagy része – Washingtontól Moszkváig – elítélte, és jelentősen lehűtötte az uniós társulási szerződés aláírására készülő Kijev és Brüsszel kapcsolatát.

Julia Timosenko
©

Szuhov ukrán hírügynökségi jelentések szerint kijevi sajtóértekezletén kijelentette, hogy a büntető törvénykönyv 365. cikkének dekriminalizálása esetén – ennek a cikknek az alapján ítélték el Timosenkót – az ítéletet teljességgel semmisnek kell nyilvánítani, beleértve a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalat veszteségei fejében kirótt 1,5 milliárd hrivnyás (közel 190 millió dolláros) kárpótlást is. Az ügyvéd ismételten alaptalannak nevezte a Naftohaz követelését, hogy el kell ismerni a 2009-ben Oroszországgal megkötött gázszállítási szerződésekkel okozott kárt. Az ügyvéd kijelentette: büntetéssel kell azokat sújtani, akik a szerinte törvénysértő ítéletet meghozták.

Viktor Janukovics ukrán elnök kedden kijelentette, hogy a Julija Timosenko ellen hozott, a volt kormányfőt hivatali visszaélés vádjával hétéves börtönnel sújtó ítélet nem végleges, és megérti a Európai Uniónak az üggyel kapcsolatos aggodalmait. "Ma a bíróság a hatályos büntető törvénykönyv értelmében döntött. Ez nem végleges döntés" – tette hozzá, a fellebbviteli bíróságra és esetleges törvénymódosításokra utalva. Egyelőre semmilyen konkrét lépés sem történt a törvénymódosítások ügyében, de illetékesek elmondták, hogy Janukovics az EU szeptember végi varsói partnerségi csúcstalálkozóján arról tájékoztatta az uniós vezetőket, hogy elképzelhető a Julija Timosenko ellen felhozott vádak alapjául szolgáló büntető törvénykönyvi cikk "dekriminalizálása".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!