szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Téves az a médiaértesülés, amely szerint betiltaná a játék légballonok használatát a nyolc év alatti gyermekek számára az EU. De mi áll a hamis híresztelés hátterében?

Európa-szerte számos sajtóorgánum számolt be arról, hogy az Európai Unió új játékbiztonsági irányelve, amely júliusban lépett hatályba, tiltaná a légballonok árusítását. A cikkek szerint ennek indoka az, hogy a nyolc éven aluli gyermekek esetében jelentős annak a kockázata, hogy a gyerekek megrágják vagy lenyelik a lufikat.

Valójában az 1998 óta létező és most módosított szabályok mindössze arra kötelezik a latex lufikat áruló cégeket, hogy figyelmeztetést helyezzenek el a csomagoláson, felhívva a gyerekek és szüleik figyelmét a fulladásveszélyre, illetve a fel nem fújt lufik lenyelésének veszélyére. A más anyagokból készülő lufiknál ráadásul ez a figyelmeztetés sem szükséges.

Az Európai Bizottság illetékeseinek tájékoztatása szerint a figyelmeztetés elhelyezéséről néhány végzetes kimenetelű lufibaleset után döntöttek.

Korábban mindössze a három év alatti gyermekeknek szánt játékok kapcsán volt olyan kötelezettsége a gyártóknak, hogy csakis akkora méretű tárgyakat forgalmazhattak, amelyek nem fenyegették fulladással vagy lenyeléssel a gyerekeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!