szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letette a király előtt a hivatali esküt hétfőn az új jordán kormány, amelynek politikai reformok bevezetése lesz a fő feladata.

A testületnek harminc tagja van, az élén Aun al-Kaszauneh áll, aki egykor a hágai Nemzetközi Bíróság elnökhelyettese volt, korábban pedig a jelenleg uralkodó Abdalláh apjának politikai tanácsadójaként tevékenykedett. Elismert jogász, és tisztakezű politikusként tartják számon. Elődjét bírálói azzal vádolták, hogy halogatja a reformok végrehajtását.

A kormánynévsorban legalább két olyan név van, amely iszlamista körökhöz kapcsolódik, de a legerősebb ellenzéki csoport, az Iszlamista Akciófront nem csatlakozott a koalícióhoz. Nasszer Dzsaude külügyminiszter megtartotta tárcáját. A belügyek élére a hadsereg egyik volt tábornoka került. Az új miniszterek között két nő is van.

Az "arab tavasz" Jordániában is tömegeket mozgatott meg, amelyek az abszolút uralkodói hatalom demokratizálását követelték. Kívánságaik között van a hatalom decentralizációja, a parlament függetlenségének fokozása, és az ellenzék bevonása az ország sorsának alakításába, a döntéshozatalba.

©

Az új kormány a programját a parlament elé terjeszti, amely bizalmi szavazást tart, miután szerdán visszatér a nyári törvénykezési szünetről. A miniszterelnök jelölésében, akárcsak az összes politikai kérdésben, a végső szót Abdalláh király mondja ki, de ő azt ígérte nemrég, hogy a jövőben a parlamenti többség soraiból nevez ki miniszterelnököt.

A király ezzel együtt úgy véli, hogy Jordániának időre van szüksége az új kormányzati rendszer teljes kialakításához, ami két-három év múlva teljesedhet be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában