szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iveta Radicová miniszterelnök és a kormánykoalíciós Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) alelnöke kedden hivatalosan bejelentette, hogy nem indul a márciusi előre hozott parlamenti választáson.

A népszerű szlovák politikus döntését előbb pártja vezetésével közölte, majd sajtóértekezleten jelentette be. "Úgy döntöttem, hogy a jövő évi előre hozott parlamenti választáson nem indulok" - mondta újságíróknak pozsonyi sajtóértekezletén a politikus.

Radicová a tavalyi parlamenti választáson az SDKU listavezetője volt, miután Mikulás Dzurinda pártelnök a párt múltbeli finanszírozásának tisztázatlanságai miatt nem jelöltette magát a parlamentbe.

A kormányfő közölte, hogy az SDKU kongresszusáig megtartja a párt alelnöki tisztségét. A pártkongresszust legkésőbb hat hónappal a választás után kell megtartani.

Az SDKU belső szabályzata szerint amennyiben több jelölt van a listavezetői posztra, a pártban előzetes belső választást tartanak, s annak győztese lesz a listavezető. Ezt a belső választást 2010-ben Radicová nyerte. Amennyiben nincsenek jelöltek, a listavezetői poszt automatikusan a pártelnököt, ebben az esetben Mikulás Dzurindát illeti meg.

©

A pozsonyi sajtó arról cikkezik, hogy Radicová nem vonul ki a nagypolitikából, s indulni kíván a következő államfőválasztáson. Szlovákiában a köztársasági elnököt közvetlenül a lakosság választja meg. Radicová 2009-ben, amikor Ivan Gasparovic jelenlegi államfővel vívott küzdelemben maradt alul, majdnem egymillió szavazatot szerzett. Radicová hosszabb ideje az egyetlen szlovák politikus, akinek népszerűsége megközelíti Robert Fico volt miniszterelnök, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnökének népszerűségét. Fico népszerűsége 40 százalék körül, Radicováé 30 százalék körül mozog.

Más sajtóhírek szerint Radicová saját politikai párt létrehozását is mérlegeli. Általános a vélemény, hogyha Radicová elhagyná az SDKU-t a párt elveszítené szavazói bázisának egy részét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak

Világjárvány ide vagy oda, a pusztuló környezet tehet be a leginkább a világgazdaságnak

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Híres magyar festők képeit árverezi el a NAV

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban