szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hónap utolsó napjaira várható, hogy tetőzik az árvíz Bangkokban - tájékoztatta telefonon az MTI-t Kékesi László, aki 2006 óta él Bankokban és egy konzultációs iroda munkatársa. Korában a thai-magyar szótár szerkesztője volt.

Beszámolója szerint a Csaophraja folyó vízszintje az október 28-31. közötti időszakban 2,6 méterre emelkedhet, ami meghaladja a thai főváros köré vont védőgátak 2,5 méteres magasságát, vagyis átbukhat a gátakon a víz. 

A városban egyfajta pánik is kialakulóban van, sorra vásárolják fel az alapvető élelmiszereket és az ivóvizet, amelyekből kezd hiány mutatkozni. Már nem csak a folyó partjai közelében élők vannak veszélyben. Kékesi László hangsúlyozta, hogy senkit sem kényszerítenek otthona elhagyására, de a hatóságok fokozott hangsúllyal javasolják ezt a leginkább érintetteknek.

Nézze meg képeinket!
©

A hatóságok igyekeznek rávenni az embereket, hogy legalább ideiglenesen távozzanak az árvíz által fenyegetett területekről. A kormány ezért extrahétvégét, vagyis többnapos munkaszünetet rendelt el, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot a főváros átmeneti elhagyására. Az árvízvédelmi hatóságok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a belváros védelmére, az oda beáramló vizet nagy teljesítményű szivattyúkkal távolítják el, így ez a városrész - amelyet a külföldi turisták a leginkább látogatnak - valószínűleg nem szenved majd jelentős károkat. 

Kékesi László azt is elmondta: a helyzetet bonyolítja, hogy nincs mindig összhang a kormány, a városvezetés és az ellenzék között az árvízi védelem megszervezése terén. Az áldatlan állapotok még legalább egy hónapig, de lehet, hogy másfélig eltarthatnak, egészen addig, amíg a Csaophraja folyó felduzzadt vize le nem folyik a tengerbe.

Kékesi László végezetül elmondta, hogy az az iroda, ahol dolgozik a Thaiföldre érkező magyarokat látja el hasznos tudnivalókkal, de az árvízzel kapcsolatban még senki nem kérte tanácsukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak