szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok figyelmeztette szerdán az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO), hogy megszünteti a finanszírozását, ha a szervezet megszavazza a Palesztin Hatóság (PH) felvételét teljes jogú tagként.

Az Egyesült Államok konzultációt folytatott már számos országgal a palesztinok ENSZ-felvételének ügyében, és tudomásukra hozta, hogy "következményei lesznek annak, ha megszavazzák" a PH teljes jogú tagságát - közölte sajtóértekezletén Victoria Nuland, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.

Az UNESCO Közgyűlése kedden kezdődött meg Párizsban, és ennek napirendjére felvették a palesztinok felvételét, ami inkább csak jelképes, hiszen a Palesztin Hatóság az anyaszervezetnek, az ENSZ-nek a teljes jogú tagja akar lenni.

Nuland emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek finanszírozását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot. Jelenleg az Egyesült Államok az UNESCO költségvetésének 22 százalékát állja.

Az UNESCO-ban - mint ahogy az ENSZ-ben is - a 193 tagország kétharmadának kell igennel szavaznia ahhoz, hogy a palesztinok teljes jogú tagok legyenek benne. Az AFP által megkérdezett diplomaták egyöntetűen azt mondták: a jelenleg csak megfigyelői státussal rendelkező palesztinok megkapják a teljes jogú tagságot. A szavazás napja szerdán még nem volt kitűzve. Egy forrás szerint legkésőbb október 31-éig megtartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok