Tetszett a cikk?

Az Arab Liga felhívása ellenére folytatódtak az erőszakcselekmények Szíriában. Civileket ölnek meg a biztonsági erők.

Legalább 14 ember vesztette életét szombaton Szíriában emberi jogi csoportok közlése szerint, amelyek hangsúlyozták azt is, hogy az Arab Liga külügyminisztereinek előző napi felhívása ellenére folytatódtak az erőszakcselekmények.

Az északnyugati Idleb tartományban 11 ember halt meg, köztük tíz rendőr, akiknek autóbuszát Habit és Kafar Nabuda között érte orvtámadás. Homsz városában szombat reggel három ember halt meg orvlövészek golyóitól. A városban lövöldözések vannak a kormányerők és fegyveres csoportok között.

Pénteken legalább 36 civilt öltek meg a szíriai biztonsági erők, amikor éles lövedékeket kilőve kergettek szét tüntetéseket az ország különböző részein, de legfőképp Homsz városban szíriai emberi jogi szervezetek szerint. Hetek óta nem volt ilyen véres nap a demokráciapárti felkelésben. Az Arab Liga külügyminiszterei ezt követően ítélték "civilek meggyilkolását" a Bassár el-Aszad szíriai elnöknek pénteken küldött üzenetükben, és Kairóban kiadott közleményükben felszólították Damaszkuszt, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket a lakosság védelme érdekében.

Az Arab Liga külügyminiszterei szerdán Damaszkuszban találkoztak Aszaddal, egy "őszinte és baráti hangulatú" beszélgetésre. "A szíriai kormány meggyőzött bennünket afelől, hogy az Arab Ligával együttműködve keresi a megoldást" - mondta Hamad sejk a szerdai találkozóra utalva. Ennek ellenére nem kímélték a civileket azóta sem.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton ugyancsak "a polgári lakosság elleni katonai akciók" azonnali befejezésére szólította fel a szíriai hatóságokat.

Március közepe óta az Aszad-ellenes lázongásokban ENSZ-adatok szerint csaknem háromezren vesztették életüket, köztük legalább 187 kiskorú.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Nem jellemző Európában a magyar kormányzati titkolózás a járvánnyal kapcsolatban

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben