szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízezer tüntető gyűlt össze szombaton Rómában, és az olasz kormányfő távozását követelték. Silvio Berlusconi viszont a cannes-i G20-csúcsról hazatérve hetvenkét órát kért annak felmérésére, hogy az általa vezetett kormánykoalíció még többséget élvez-e.

A legfőbb ellenzéki erő, a Demokrata Párt tömegdemonstrációja megtöltötte a lateráni Szent János bazilika előtti teret. Felszólalt Sigmar Gabriel, a német SPD elnöke és videóüzenetet küldött a francia szocialista miniszterelnök-jelölt, Francois Hollande is. Pierluigi Bersani demokrata párti főtitkár kijelentette: "nem az euró betegítette le Európát, hanem az Európát vezető jobboldal." "Olaszország talpraállásának egyetlen feltétele, hogy Berlusconinak mennie kell. Vagy megy magától, vagy elküldjük, a parlamentben vagy választásokon!"- hangsúlyozta Bersani.

"Isten, Itália és Európa nevében menj el!" - szólította fel távozásra a Financial Times vezércikke is az olasz kormányfőt. A brit gazdasági napilap nem először sürgette Berlusconi félreállását, akit Olaszország hanyatlása első számú felelősének tart.

©

Olasz sajtóértesülések szerint péntek éjszaka feszült egyeztetés zajlott Berlusconi és pártja, a Szabadság Népe koordinátorai között: utóbbiak a párt szenátorainak és képviselőinek elégedetlenségét jelezték, és hangsúlyozták, hogy a jobbközép elveszítette parlamenti többségét. Berlusconi hétfőig kért időt, addig egyenként konzultál a "disszidens" párttagokkal.

Az eredmény kedden derül ki a 2011-es kiadásokat szentesítő költségvetési törvénytervezet  parlamenti szavazásán. Ezen a kormány egyszer már alulmaradt és az október 14-i bizalmi szavazással kerülte el a bukást, 316-301 eredménnyel.

©

Az újságok már a Berlusconi utáni folytatást találgatják, szakértői kormányt vagy bővített koalíciót jósolva, melyet Berlusconi jobbkeze, Gianni Letta, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár irányíthatna.

Az előrehozott választást a sajtó kizárja. Ezt a lehetőséget a külügyminiszter Franco Frattini és az ellenzéki Harmadik Pólust vezető Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió elnöke is veszélyesnek nevezte a mostani kritikus gazdasági-politikai helyzetben. A jobbközép kormányzás folytatását és a hirtelen balra váltás elkerülését szorgalmazta a L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Tordai Bencét letiltotta a Facebook

Tordai Bencét letiltotta a Facebook