szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfelelő a belgiumi atomreaktorok biztonsága, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne tovább javítani - derül ki az országban az elmúlt hónapokban végzett stresszteszt előzetes eredményeiből, amelyeket kedden ismertetett a brüsszeli sajtó a témában illetékes hatóság beszámolója alapján.

A közlések szerint a Doel és Tihange közelében működő erőművek még egy Fukusima-méretű katasztrófát vagy akár egy repülőgépes terrortámadást is át tudnának vészelni.

Az előzetes jelentés ugyanakkor javasolja a biztonsági intézkedések javítását, különösen a három legrégebbi reaktor esetében. A legrégebbi létesítménynél a felmérés az irányítóteremnek nagyobb védelmet adó épületerősítést is ajánl.

A tavaszi fukusimai atomerőmű-katasztrófából okulva az EU-ban az összes atomreaktort biztonsági ellenőrzésnek vetik alá. A tesztek összesített eredményéről várhatóan jövő júniusban tájékoztatják az uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsát.

A belga jelentés első teljes változata a tervek szerint decemberre készül el.

Az új belga kormány megalakításáról tárgyaló pártok abban már megegyeztek, hogy 2015-től az országban fokozatosan leállítják az atomreaktorokat, és más energiaforrásra térnek át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes

Trump távozó “katonája” szerint a 3 megabites internet több mint jó, Kína pedig veszélyes