szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház felelőssé tehető a papjai által elkövetett visszaélésekért - mondta ki egy keddi ítéletében a londoni felsőbíróság. Ez azt jelenti, hogy ezentúl könnyebben érvényesíthetik Nagy-Britanniában szexuális bűncselekmények áldozatai a katolikus egyházzal szembeni kártérítési igényeiket - közölte kedden a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A próbaperben az illetékes bíró a felperes - egy, a kilétét a nyilvánosság előtt titkoló 47 éves nő - javára döntött, aki azt állította, hogy évtizedekkel ezelőtt a dél-angliai Hampshire megyei gyerekotthonban egy portsmouthi pap szexuális visszaélést követett el vele szemben. A bíró megállapította, noha nem volt formális szerződés az azóta elhunyt pap és az egyház között, vannak bizonyos "alapvető jellegzetességek", amelyeket figyelembe kell venni.

"Kapott lakást, szószéket és a papi palástot. Teljes felhatalmazással küldték a faluba, és szabad kezet kapott, hogy járjon el az egyház képviselőjeként. Széles jogkörrel ruházta föl a római katolikus egyházmegye" - írta le az indokokolásban a bíró. Nagy-Britanniában ez az első eset, hogy egy bíróság döntésében munkaviszonyként fogja föl a püspökség és a pap közötti viszonyt.

©

Az alperes egyházkerület ügyvédje leszögezte: az egyház nem próbálja hárítani a pedofil papok miatti felelősséget, de a konkrét ügyben egy jogértelmezési kérdésről van szó, ezért fellebbezni fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat