szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Washington határozottan elítélte csütörtökön a dél-szudáni bombázásokat, és a szudáni hadsereg támadásainak azonnali leállítását követelte – derül ki a Fehér Ház közleményéből.

"Az Egyesült Államok követeli a szudáni kormánytól a légibombázások azonnali leállítását. Dél-Szudán kormányát pedig felszólítjuk arra, hogy tanúsítson önmérsékletet e provokációra adandó válasz tekintetében, hogy meg lehessen akadályozni az ellenségeskedés további eszkalációját" -  hangoztatta Jay Carney fehér házi sajtószóvivő a nyilatkozatban.

A szudáni légierő a szomszédos ország légterét megsértve egy dél-szudáni menekülttábor ellen intézett bombatámadást egy csütörtöki bejelentés szerint. Tizenkét embert meghalt és húsz megsebesült a határtól 15 kilométerre lévő táborban.

A megtámadott táborban 15 ezer menekült él, aki éppen a Szudánban dúló erőszak miatt hagyta el otthonát - mondta Miabek Lang, Unity (Egység) állam kormánybiztosa. Segélymunkások szerint egy bomba csapódott be a tábor területén, három másik pedig a közelében. A halottak száma még nőhet.

A júliusban függetlenné vált Dél-Szudán elnöke, Salva Kiir alaptalannak nevezte azokat a vádakat, hogy országa lázadást pénzel a határ túloldalán. Ezzel Kartúm panaszolta be az ENSZ Biztonsági Tanácsánál Dél-Szudánt. Kiir szerint Szudán ezzel a vádaskodással akarja igazolni a folyamatban lévő akcióit, amelyekkel "értelmetlen háborúkat" akar kikényszeríteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

700 000 évre néztek vissza a tudósok: hogyan változott az óceánok hőmérséklete?

Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

Követte a GPS-t, szántóföldön ragadt egy autós Gödöllőnél

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza