szerző:
MTI

Görögországban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először bekerültek a kormányba a szélsőjobboldal képviselői is.

Az egyik szélsőjobboldali politikus a közlekedési miniszteri posztot, egy másik pedig államtitkári beosztást kapott a koalícióban, amely pénteken letette a hivatali esküt. A szélsőjobboldali LAOSZ pártból Makisz Voridisz ügyvéd a közlekedési miniszteri posztot szerezte meg, egy másik párttag pedig államtitkári beosztást kapott a fejlesztési és tengeri kereskedelmi minisztériumban. Voridisz az 1974-ben megbukott katonai junta, "az ezredesek diktatúrája" idején a hadsereget támogató párt ifjúsági szervezetének a tagja volt, később jó kapcsolatokat épített ki a francia Jean-Marie Le Pennel.

A pénteken beiktatott új görög kormány pénzügyminisztere továbbra is Evangelosz Venizelosz maradt, a külügyminiszter Sztavrosz Dimasz volt európai biztos lett a konzervatív Új Demokrácia párt liberális szárnyából. Ugyanez a párt adja a védelmi minisztert Dimitrisz Papakonsztantinu személyében.

Az átmeneti kormányt - a korábbi megállapodásnak megfelelően - Lukasz Papadémosz vezeti, s egyaránt tartalmaz minisztereket a két legnagyobb pártból, az eddigi kormányzó szocialistáktól (PASZOK), illetve az eddigi ellenzéki Új Demokrácia pártból. 

A nemzeti egységkormányban 17 miniszter van, akik közül 14 szocialista párti (12-en megtartották posztjukat), kettő konzervatív, egy pedig szélsőjobboldali. A parlamentben bizalmat kell kapnia a következő napokban ahhoz, hogy megkezdhesse működését. Mandátumát alapvetően abban fogják megjelölni, hogy végrehajtsa az unióban október 26-án elfogadott válságtervet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Bíróság: Vissza kell adni a CNN tudósítójának fehér házi belépőjét

Bíróság: Vissza kell adni a CNN tudósítójának fehér házi belépőjét

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Erdei kisvasutak kapnak milliókat

Erdei kisvasutak kapnak milliókat

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

Bagolynak szánták, óriási fallosz lett belőle – nagyon félresikerült egy szobor a Vajdaságban

Bagolynak szánták, óriási fallosz lett belőle – nagyon félresikerült egy szobor a Vajdaságban