szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több külföldi állampolgárral együtt szabadon engedték a lengyel hatóságok azt a magyar állampolgárt is, akit a pénteki nemzeti ünnepen Varsóban lezajlott zavargásokkal összefüggésben vettek őrizetbe - tudta meg az MTI varsói tudósítója.

A november 11-i függetlenség napi kilengések miatt a lengyel hatóságok - a rendőrség tájékoztatása szerint - összesen 210 személyt, köztük 95 külföldit vettek őrizetbe. Utóbbiak túlnyomó többsége, 92 személy német állampolgár, de 1 spanyol, 1 magyar és 1 dán állampolgár is van köztük.

Mint Wojciech Malek, a varsói körzeti bíróság szóvivője vasárnap reggel a TVN24 lengyel hírtelevíziót tájékoztatta, 41 külföldivel szemben indult eljárás kihágás miatt, de ezeket az ügyeket eljárási okokból decemberre halasztották. Az érintetteket szabadlábra helyezték, és elhagyhatják Lengyelországot. Ügyükben további bizonyítékok gyűjtésére, tanúkihallgatásokra lesz szükség, az eljárás távollétükben zajlik, az ítéletek decemberben várhatók.

A szóvivő közlése szerint a bíróság vasárnap további 70-80 ügyet vizsgál, ezek közül azokban, amelyekben gyorsított eljárás zajlik, még aznap megszülethetnek az ítéletek. 30 gyanúsított ellen már megtörtént a vádemelés, az ő ügyükben normál - nem gyorsított - eljárásban fognak ítélkezni.

Fotógaléria a zavargásról - kattintson a képre!
©

Kónya Katinka varsói magyar konzul vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel hatóságok közlése szerint az őrizetbe vett magyar állampolgár német személyi igazolvánnyal azonosította magát, ő Németországban élő magyar állampolgár, aki a lengyel nemzeti ünnepre érkezett nagy német csoporthoz tartozik. Feltehetőleg azokhoz a német autonómokhoz tartozik, akik a lengyel nemzeti radikálisok függetlenségi menete ellen tüntettek Varsóban, bár erre vonatkozóan a lengyel hatóságok semmilyen felvilágosítást nem adtak.

Közrend megzavarásával elkövetett kihágásért - amivel a Németországban élő magyar állampolgárt is gyanúsítják - pénzbírság, személyi szabadság korlátozása vagy elzárás büntetése szabható ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egy magyart is őrizetbe vettek a varsói zavargások miatt

A pénteki lengyel nemzeti ünnepen Varsóban kitört zavargások nyomán a hatóságok 210 személyt - köztük egy magyar állampolgárt - vettek őrizetbe, az összecsapásokban 40 rendőr könnyebben megsérült, a rendbontók 14 URH-s kocsit vertek szét - közölte a varsói rendőrkapitányság szóvivője.

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt