szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatvan év börtönbüntetésre ítélte a spanyol igazságszolgáltatás Javier Garcia Gaztelut, az ETA baszk terrorszervezet volt katonai vezetőjét szerdán.

A Txapotének is hívott 45 éves férfit egy leitzai jobboldali községtanácsos, José Javier Mugica 2001-es meggyilkolásáért ítélték el. Ez volt a legújabb a Txapote ellen indított eljárások sorában. A szélsőséges november 7-én 105 évet kapott, mert 2000 februárjában végzett Fernando Buesa szocialista vezetővel és testőrével. Txapote áldozatai főként politikai és közéleti személyiségek voltak. 2009 januárjában 30 évre ítélték, míg 2006-ban több eljárás során összesen 206 évet kapott.

A férfit 2001-ben Franciaországban fogták el, majd 2007 decemberében adták ki Spanyolországnak. Az ETA, miután sorait megnyirbálták, október 20-án bejelentette, hogy véget vet a negyven évvel ezelőtt elkezdett fegyveres harcnak Baszkföld és Navarra függetlenségéért. A terrorszervezet tagjai ez alatt az idő alatt több mint 800 embert öltek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Százöt évet kapott a volt ETA-vezető

Százöt évi börtönre ítélte hétfőn egy spanyol bíróság Javier García Gaztelut (mozgalmi nevén Txapotét), a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szakadár szervezet volt katonai vezetőjét, mert 2000 februárjában meggyilkolt egy szocialista politikust és annak testőrét.