szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fél évszázad után Mianmarba látogat az amerikai külügyminiszter.

Mianmarba látogat decemberben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - vált ismertté pénteken amerikai kormányzati forrásokból. Hírügynökségi jelentések szerint Barack Obama amerikai elnök a nap folyamán jelenti be ezt. Hillary Clinton lenne ötven év óta az első amerikai külügyminiszter, aki az egykoron Burmának nevezett délkelet-ázsiai országba látogat, amelyet 1962 óta egészen a tavalyi évig katonai junták irányítottak. A Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csütörtökön úgy döntött, hogy Mianmar lesz a szervezet soros elnöke 2014-ben. Ezzel a szervezet elismerte az elmúlt egy évben Mianmarban végrehajtott reformokat: húsz év óta először választásokat tartottak az országban, a katonai kormány névleg átadta a hatalmat egy polgárinak nevezett kormányzatnak, enyhítettek a cenzúrán és szabadon engedték a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!