szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénteken megtartott parlamenti választások győztesének nyilvánította magát az Igazság és Fejlődés Párt (PJD).

A  mérsékelten iszlamista Igazság és Fejlődés Párt (PJD) győzelmét a politikai erő egyik vezetője adta hírül a Reuters brit hírügynökségnek, de ezt hivatalosan eddig nem erősítették meg.

A vezető szerint jelöltjeik szerezték meg a legtöbb szavazatot, és több nagyvárosban, köztük a fővárosban Rabatban is győztek. Az előzetes felmérések a  jelenlegi kormánypárt, az Isztiklal vezette laza baloldali szövetség; a G8-aknak is hívott, nyolc pártot tömörítő Demokratikus Koalíció győzelmét jósolták.

Mérsékelt részvétel

Hivatalosan nem erősítették meg a PJD állítását, a belügyminisztérium egyelőre azt közölte: a részvételi arány 45 százalékos volt, ami magasabb a vártnál. A korábbi felmérések ugyanis azt mutatták, hogy az arab tavasz által legkevésbé érintett észak-afrikai ország választói nem bíznak a politikában. 

A reformista Február 20-a mozgalom, amely az év elején, még az alkotmányreform bejelentése előtt megtartott tüntetések egyik fő szervezője volt, egyenesen arra szólította fel a lakosságot, hogy bojkottálja a választásokat.

Marokkóban 30 párt képviseletében 7100 jelölt szállt harcba a 395 parlamenti mandátumért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!