szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden lezárult Egyiptomban a parlamenti választások első szakasza, a kormányzó katonai tanács szerint a részvételi arány meghaladta a 70 százalékot.

"Egyelőre nincsenek eredmények vagy pontos becslések, ám biztosíthatom önöket, hogy a részvétel máris 70 százalék fölött van, s a nap végéig meghaladhatja akár a 80 százalékot is" - hangoztatta az Al-Dzsazíra tv kamerája előtt Iszmail Atman tábornok, a katonai tanács tagja.

Független választási megfigyelők szerint is magas volt a részvételi arány, s várhatóan meghaladja az 50 százalékot. A februárban megbuktatott Hoszni Mubarak elnöksége alatt rendezett legutóbbi parlamenti választásokon a jogosultaknak mintegy 35 százaléka ment el szavazni - jegyezte meg a német hírügynökség.

A mostani választások első szakaszában Kairó, Alexandria és hét tartomány lakosait szólították az urnákhoz. Azokban a szavazókörzetekben, ahol egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, december 5-én második fordulót tartanak. Az ország többi 18 tartományában decemberben, illetve januárban rendezik a választásokat.

Egyiptomi nő, a szavazás után kapott jelzéssel az ujján
©

A legjobb esélyekkel a Muzulmán Testvériségből kinőtt Szabadság és Igazságosság Pártja indult a választásokon. Az iszlamisták pártja kritikusan viszonyul Egyiptom és Izrael békeszerződéséhez, az igazságszolgáltatásban pedig erősebben akarja érvényesíteni a saríát, az iszlám jogrendet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Döntött Németország: a 65 évesnél idősebbek is megkaphatják az AstraZeneca-vakcinát

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból

Tíz orvos és 50 ápoló távozott a győri kórházból