szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy athéni bíróságon megkezdődött kedden a német Focus hetilap elleni büntetőper.

A Münchenben megjelenő magazin hét illetékesét - köztük a korábbi főszerkesztőt - a Focus egy tavaly februári címlapja miatt perelték be görög ügyvédek. Az inkriminált lapszám címoldalán Aphrodité görög istennő volt látható, magasba emelve jobb kezének kinyújtott középső ujját. A kép alatt a következő szöveg állt: Csaló az euró-családban.

A felperesek rágalmazással és görög állami jelképek meggyalázásával vádolják a Focus munkatársait. A botrányos címlap "a legalávalóbb módon sértette meg a görögöket" - hangoztatta az első tárgyalási napon Theódorosz Frangakisz ügyvéd, a felperesek egyike.

Helmut Markwort főszerkesztő (jelenleg a hetilap szerkesztőbizottságának a tagja) és társai nem jelentek meg a keddi tárgyaláson, mindannyiukat ügyvédek képviselték. Mint az egyik ügyvéd kijelentette: abszurdnak tartják a vádat. Markwort Münchenben csodálkozásának adott hangot, hogy ma "létezhet ilyesfajta jogfelfogás Európa közepén". Ő és vádlott-társai mindenesetre nyugodtan néznek elébe a pernek - tette hozzá.

A Focus vitatott címlapjának megjelenése után nem sokkal egy görög bulvárlap visszalőtt. Az Eléftherosz Tiposz címoldalán a berlini Viktória-szobrot prezentálta olvasóinak, a győzelem istennőjének kezébe horogkeresztet montírozva. A pert a bíró december 9-re napolta el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról

Születési helye: Auschwitz - Film nemzedékeken át öröklődő rémálmokról

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása