szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romániában az érettségiző magyar diákok fele tanul tovább egyetemeken - jelentette ki szerdán Tonk Márton egyetemi oktató.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Karának dékánja elmondta, hogy az általa végzett kutatások szerint a magyar nyelven tanuló és érettségiző romániai diákoknak 51-52 százaléka tanul tovább egyetemeken. Ezeknek a diákoknak a fele magyar nyelven végzi egyetemi tanulmányait, a másik fele pedig általában román nyelvű alapképzésre iratkozik be.

Az oktató szerint mítosznak bizonyult az a feltételezés, miszerint az erdélyi magyar diákok tömegesen mennek külföldi egyetemekre. Számarányuk elenyésző, ugyanis csak 1-2 százalék választja azt a lehetőséget, hogy külföldön végezzen egyetemet. Sokkal inkább jellemző az - tette hozzá a szakember -, hogy a mesteri vagy a doktori képzést végzik el külföldön.

Regionális lebontásban nincsenek jelentős eltérések, egész Erdély területére jellemző ugyanis a körülbelül 50 százalékos arányú továbbtanulási hajlandóság - mondta a dékán. Az Európai Unióban ez az arány megközelíti a 65 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések

Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések

Annál is nagyobbat bukott a Starbucks, mint amit az elemzők vártak

Annál is nagyobbat bukott a Starbucks, mint amit az elemzők vártak

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél

Ipari kémet fogtak Elon Musk cégénél