szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös nyilatkozatban szólítja fel a magyar és a nemzetközi közvéleményt "a magyarság hátrányos megkülönböztetése elleni" fellépésre Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Lomnici Zoltán
©

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyilatkozatukban - amelyet aláírt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt megbízott elnöke és Boldoghy Olivér, a szlovák állampolgárságától megfosztott révkomáromi színész-vállalkozó is - azt írták, hogy a határon túli magyarság "nemzeti méltóságát sorozatosan megsértik, és ezt az Európai Unió szó nélkül tűri". Álláspontjuk szerint az EU vezető szervei nem hajlandók foglalkozni a nemzetiségek jogaival, és az emberi jogokat sem védik hatékonyan, ha a jogsértés hátterében magyarellenesség húzódik meg.

Hangsúlyozták, elfogadhatatlannak tartják egyebek mellett azt, hogy "Esterházy Jánost a szlovák államfő háborús bűnösként bélyegzi meg, a délvidéki vérengzés áldozatainak emlékműveit pedig megrongálják, továbbá szlovák állampolgárságuktól fosztják meg mindazokat, akik nyíltan vállalják az anyaországhoz való kötődésüket".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!