szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Friss radioaktív víz került az óceánba a sérült japán fukusimai atomerőmű egyik blokkjából az erőművet üzemeltető Tepco jelentése szerint - számolt be az Index.

A szivárgást a baleset óta tartó takarítási munkák során észlelték. Nem ez az első eset, hogy nukleáris anyag jutott a közeli vizekbe, a balesetet szenvedett erőműböl áprilisban is szivárgott radioaktív anyagokat tartalmazó víz - írja az Index.

A Tepco már keresi a szombaton felfedezett szivárgás okát. A probléma valahol a szennyezett vízet tisztító rendszer közelében keletkezett. Eddig 45 tonnányi vízben mutattak ki radioaktív részecskéket. A területen homokzsákokat helyeztek el, hogy megakadályozzák a további szennyezést.

Az atomerőmű rendszerében használt víz nagy része az épületen belül maradt, de körülbelül 300 liter víz bejutott egy óceánba vezető csatornába. A víz radioaktív jódot és céziumot tartalmazott, de ennek mértéke a Tepco szerint ugyanolyan, vagy csak egy kicsivel magasabb, mint az ocean vizében – legalábbis az erőmű környékén.

©

A vízben valószínűleg voltak olyan káros anyagok is, mint a stroncium, ami csontrákot okozhat. Akár két-három hétig is eltarthat annak pontos megállapítása, hogy ebből az anyagból mennyi volt a vízben, ha volt egyáltalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!