szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Iránban múlt héten lezuhant lopakodó CIA-drón feladata az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt, egy intenzív megfigyelési program keretében - közölte csütörtökön a New York Times külföldi hivatalos személyekre és amerikai szakértőkre hivatkozva, akiket tájékoztattak a programról. Teherán szerint egyébként "elektronikus csapdát" állítottak az amerikai kémrepülőgépnek.

Iránnak az afganisztáni bázisokról kiinduló, nagy magasságból történő megfigyelése az egyik legtitkosabb hírszerzési művelet, amelyről amerikai tisztségviselők nem kívánnak nyilatkozni. Az SR-170-es, Sentinel típusú pilóta nélküli repülőgép lezuhanása azonban - amely hivatalos iráni források szerint az afgán határtól több mint 225 kilométerre történt - leleplezte a programot.

A Lockheed Martin által gyártott, denevérszárnyú drón, amelyet először 2009-ben az afganisztáni Kandahár repülőterén észleltek, az Irán ellen folytatott, egyre agresszívebb hírszerzési program része, állították a lapnak volt és hivatalban lévő tisztségviselők. A művelet aktualitását alátámasztotta az az Izraelben kibontakozott nyilvános vita arról, hogy vajon nem elkésett-e már katonai csapással lelassítani Iránnak a nukleáris fegyver kifejlesztésére tett erőfeszítéseit.

Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója novemberben a Brookings Intézetben kijelentette: Washington "eltökélten munkálkodik" azon, hogy felderítsen és leleplezzen minden új, nukleáris vonatkozású iráni erőfeszítést, s hogy azokat nemzetközi ellenőrzés alá kényszerítse.

Az irániak szerint a drónt Kásmar város közelében találták meg. Az egyik teheráni verzió szerint a gépet lelőtték, egy másik szerint az iráni hadsereg feltörte annak irányítórendszerét. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi katonai koalíció vasárnap arról számolt be, hogy Irán valószínűleg arra a "fegyvertelen felderítő repülőgépre" bukkant rá, amelynek egy Nyugat-Afganisztán feletti küldetés során nyoma veszett. Amerikai források szerint a drón műszaki hiba miatt zuhant le.

Az RQ-170-es drónoknak kulcsszerepük volt Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyének felderítésében. A New York Times szerint nem kizárt, hogy Irán más országokkal, így Oroszországgal és Kínával is meg fogja osztani a birtokába jutott, fejlett haditechnikát. Szakértői vélemény szerint a gép legértékesebb része a kifinomult érzékelő rendszer. Amerikai tisztségviselők szerint felmerült az az elképzelés, hogy visszaszerezzék, vagy megsemmisítsék a drónt, de erről az akció kockázata miatt végül lemondtak.

Irán egyébként azt állította, hogy "elektronikus csapdát" állítottak az amerikai drónnak. A televízióban be is mutatták csütörtök este a felderítő eszközt, amely úgy tűnik, érintetlen állapotban van. A kétperces felvételen iráni illetékesek vizsgálgatják a gépet. A csapdáról a nagy hatalmú forradalmi gárda légvédelmi parancsnoka, Ami Ali Hadzsizadeh tábornok tett említést. Elmondta azt is, hogy az RQ-170 Sentinel típusú drónt két állomásról kezelték műholdas kapcsolat útján. Az egyik állomás szerinte Afganisztánban, a másik az Egyesült Államokban van.

A teheráni külügyminisztérium tiltakozott a gép behatolása miatt. Bekérették az amerikai érdekek képviseletét ellátó Svájc nagykövetét, akinek az útján "kompenzációt" követeltek az amerikai kormánytól a provokációért, amely "ellentétben áll az összes nemzetközi jogszabállyal". A kárpótlás mibenlétét a televízió nem közölte. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) korábban kiadott közleménye szerint az irányítók "elvesztették az ellenőrzést" a lopakodó képességgel bíró drón felett, amely "Nyugat-Afganisztán" felett teljesített feladatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe