szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A határérték hatszorosát is kimutatta toxikus és rákkeltő anyagokból Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) civil szervezet szerint Pozsonytól Párkányig - írja a parameter.sk.

A civil szervezet ötször végzett idén felméréseket a Dunában, és mind az öt alkalommal növényvédőszerek maradványait mutatták ki - tudta meg a parameter.sk. "Komáromban öt különböző növényvédőszerek maradványait mutatta ki a mérés, köztük a betiltott Atrazinét is" - nyilatkozta a lapnak Daniel Lešinský, a Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért szervezettől.

A Szennyezett vizektől mentes mezőgazdaság elnevezésű határon átívelő projekt vizsgálta a Dunát magyar partnerével, a CAAG szervezettel. A két országból összesen 31 mintát vizsgáltak. Az Acetochlor nevű szerből a határérték 3-6-szorosát mutatták ki. "Ez egy olyan peszticid, amelyet az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség a karcinogén anyagok közt tart számon, az EU-ban pedig az endokrin diszruptorok, EDC-k, a belső elválasztású mirigyeket károsító anyagok közt" - mondta Daniel Lešinský.

©

A budapesti ivóvizet is megvizsgálta a magyar partnerszervezet: a pár éve betiltott Atrazint, illetve Acetochlort is találtak benne. A határértéket mindkét anyag meghaladta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!