szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dmitrij Medvegyev orosz államfő vasárnap bejelentette, hogy utasította a kormányt a parlamenti választásokon történt "állítólagos csalások" kivizsgálására.

Medvegyev vasárnap megtörte kétnapos hallgatását és a Facebook közösségi honlapon elhelyezett kommentárjában azt írta, hogy nem ért egyet mindazzal, ami elhangzott a szombati oroszországi tüntetéseken, amelyeken ellenzékiek és párton kívüliek egyaránt a december 4-i törvényhozási választásokon történt csalások miatt tiltakoztak és követelték Vlagyimir Putyin kormányfő távozását. Mindazonáltal Medvegyev megjegyezte, hogy utasította a kormányt az állítólagos visszaélések kivizsgálására.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő azt írta a Facebookon: "az orosz alkotmány szerint az orosz állampolgároknak joga van a szabad véleménynyilvánításra és a szabad gyülekezésre. Kifejthetik álláspontjukat, amit tegnap meg is tettek. Jó, hogy minden a törvényes keretek között zajlott".

A hétvégén Moszkvában, Szentpéterváron és több más orosz nagyvárosban tiltakozó megmozdulások voltak az ellenzéki pártok és civil mozgalmak szervezésében. A szombati moszkvai tüntetésen több tízezer ember a választások érvénytelenítését, tisztességes választásokat, a Központi Választási Bizottság elnökének eltávolítását követelte. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, de nem avatkozott be a megmozdulásba, amely békésen, az engedélyezett keretek között zajlott.

Sem Dmitrij Medvegyev elnök, sem Vlagyimir Putyin kormányfő nem jelent meg a nyilvánosság előtt a hétvégén, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió a szombati moszkvai ellenzéki tüntetésről - a választások, azaz a tiltakozási hullám kezdete óta először - helyszíni tudósítást adott.

Vasárnap az orosz Társadalmi Kamara nyilatkozatban szólította fel a hatalmat, hogy ne hagyja figyelmen kívül a választási csalások ellen fellépő állampolgárok véleményét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!