szerző:
MTI

A Vörös Brigádok halálos fenyegetését - és nyomatékul két 40-es kaliberű lőszert - tartalmazó levelet kapott Gianni Alemanno római polgármester hétfőn, három nappal azután, hogy egy levélbomba megsebesített egy olasz adóhivatali vezetőt; ismeretlenek szintén lőszert küldtek az olasz igazságügyi miniszternek.

A polgármester szóvivője elmondta, hogy a halálos fenyegetést a Vörös Brigádok szélsőbaloldali terrorszervezet egyik néhai tagjáról elnevezett csoport írta alá. A csoport Mario Galesinak a nevét vette fel, aki 2003 márciusában Toszkánában, a rendfenntartókkal egy vonaton vívott tűzpárbajban vesztette életét.

Az olasz média szerint két lőszert tartalmazó - nyilvánvalóan fenyegetésnek szánt - levelet kapott Paola Severino igazságügyi miniszter is, bár a levél feladójaként még egyetlen csoport sem jelentkezett.

Az olasz rendőrséget készültségbe helyezték, miután múlt pénteken anarchisták által küldött levélbomba robbant fel az olasz adóhivatal egyik Róma környéki irodájában, s az intézmény igazgatója megsebesült. Egy nappal korábban sikertelen merényletet kíséreltek meg a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank elnöke ellen.

A Mario Monti vezette olasz kormány komoly megszorításokat - köztük új adókat - fogadott el nemrégiben a súlyos államháztartási helyzet javítása, a magas államadósság lefaragása érdekében.

Közben a görög külügyi tárca közölte, hogy hétfő reggel Görögország párizsi képviseletére levélbomba érkezett, amelyet a nagykövetnek címeztek. A francia rendőrség hatástalanította a robbanóeszközt; a nagykövetség épületét elővigyázatosságból negyven percre kiürítették. A közlemény szerint a gyanús csomagon nem szerepelt feladó, de minden jel arra utal, hogy a levélbombát Olaszországból küldhették.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!