szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fellebbezés után két év börtönbüntetésre ítélte egy katonai bíróság a fegyveres erőket bíráló Majkel Nabil bloggert, aki éhségsztrájkkal tiltakozik az ítélet ellen.

Nabilt emellett 200 egyiptomi font fizetésére kötelezték. A fellebbviteli bíróság szerint Nabil tette nem a szólás- és véleményszabadság kategóriájába tartozott, hanem rágalmazás és becsületsértés volt a fegyveres erőkkel szemben.

A 26 éves férfit egy katonai bíróság három év elzárásra ítélte áprilisban azon a címen, hogy blogjában megsértette a hadsereget. Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök bukása óta ez az első eset, hogy egy internetes naplót vezető személyt vontak felelősségre.

Nabil augusztusban éhségsztrájkba kezdett. Fivére, Mark elmondása szerint eddig tejet és gyümölcslét is ivott, de mostantól csak vizet fog.

A blogger esete nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Az Amnesty International jogvédő szervezet a férfi azonnali elengedésére szólította fel a hatóságokat. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet pedig óvott attól, hogy Majkel Nabil "a Mubarak utáni Egyiptom jelképe legyen, ahol elnyomás és igazságtalanság tombol".

Az utóbbi időben élesen bírálták a hadsereget, mert több ezer civilt állított katonai bíróság elé agresszió, erőszak vagy éppen rágalmazás miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Nem fogadta el a budakalászi polgármester a búzavirágozó jegyző lemondását

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum