szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyarországi Európa Társaság üdvözli az Európai Tanács december 8-9-i ülésén megszületett egyezséget, de a civil szervezet "meghökkentőnek" és "érthetetlennek" tartja Orbán Viktor zavaros viselkedését a megegyezéssel kapcsolatban.

A Magyarországi Európa Társaság (MET) üdvözli az Európai Tanács december 8-9-i ülésén megszületett egyezséget, a civil szervezet szerint az európai adósság- és hitelválságot enyhítő azonnali tűzoltásra, pénzügytechnikai intézkedésekre és hosszabb távú reformokra egyaránt szükség van - tette közzé a MET. "Ezért értékeljük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az európai politikai elit német-francia vezetéssel a krízis feloldása érdekében tesz" - írták.

A szervezetnél - amelynek tagságában oktatók, újságírók, társadalomtudósok mellett diplomaták, nagykövetek is vannak - rendkívül biztatónak tartják azt, hogy az új megállapodás nem osztja fel formálisan az Európai Uniót az eurózónán belüli és azon kívüli körökre, ami a közép-európai tagállamok határozott álláspontjának és a lengyel kormány Európa-barát retorikájának is köszönhető.

A MET véleményét tartalmazó nyilatkozatot egyébként a tagok közül 17-en támogatták, tartózkodtak 21-en, és kilencen ellene szavaztak.

"Ebben a helyzetben különösen meghökkentő és érthetetlen a magyar miniszterelnök zavaros viselkedése. Az először kimondott „nem”, majd a magyar parlamenti döntéssel takaródzó „talán” a tényleges másod-, sőt, harmadosztályú tagság rémképét vetíti előre. A mindinkább euroszkeptikussá váló mentalitás, Orbán Viktor tétovasága rendkívüli aggodalmakat kelt bennünk azzal kapcsolatban, vajon merre kívánja vezetni kétharmados többsége birtokában a kormány a magyar társadalmat: a többi uniós tagországgal való szoros együttműködés, az Európai Unió centrumának irányába, vagy ellenkezőleg, a kontinens perifériájára, az elszigetelődésbe" - olvasható a MET közleményében.

Orbán Viktor Sopronban
©

"Mindannyiunk érdeke, hogy az egységes európai pénznem stabil fizetőeszköz legyen a lehető legtöbb uniós tagállamban, így minél előbb Magyarországon is, illetve erős valuta maradjon az egész világon. Ennek érdekében szükség van az európai gazdasági kormányzás megerősítésére, a tagállami gazdaságpolitikák racionalitásának garantálására és ellenőrizhetőségére, a gazdasági növekedés biztosítására és a versenyképesség növelésére az eurózónán belül és kívül egyaránt" - közölte a MET.

"Egyetértünk azzal, hogy a szorosabb politikai és gazdasági integrációt kívánó tagállamokat ne akadályozhassa meg az előremenetelben néhány habozó, euroszkeptikus ország. Mindazonáltal rendkívüli módon sajnáljuk, hogy a brit kormányfő izolációs politikát folytatott Brüsszelben" - írta a szervezet.

Az új szerződést kidolgozó konferencia ugyanakkor az európai megújulás nagy esélyét jelenti. Az európai szintű gazdaságpolitikai együttműködés, a költségvetési fegyelem és a monetáris politika megerősítése ugyanis az Európai Unió demokratikus döntéshozatalának nem a meggyengítését, hanem a kiterjesztését hozhatja magával - teszi hozzá a szervezet.

"A kormányközi alkudozás még nem európai kormányzás! Csak olyan intézményi reformokat szabad elfogadni, amelyek az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerepének erősítésével biztosítják egyrészt az összeurópai szemlélet fennmaradását, másrészt az aktív állampolgári részvétel lehetőségét" - írják.

"A válság szülte kényszer ráadásul alkalom lehet olyan régóta húzódó reformelképzelések megvalósítására, mint a tagállami befizetésektől függő európai költségvetés mind inkább saját bevételi forrásokra alapozása, illetve a pártversenyt az európai polgárok számára láthatóbbá tévő európai választási reform felgyorsítása. Bízunk abban, hogy Magyarország nem marad ki az európai megújulást célzó közös erőfeszítésekből és a magyar Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak, hogy részt vegyen az új szerződés kimunkálásában" - fejeződik be a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt