szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izland hivatalosan elismerte a palesztin államot, a nyugat-európai országok közül az elsők között.

Össur Skarphédinsson izlandi külügyminiszter csütörtökön a palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival Reykjavíkban tartott találkozón jelentette be, hogy a parlament akaratának megfelelően Izland független és szuverén államként ismeri el Palesztinát az 1967-es hatnapos háborút megelőző határokon belül. A miniszterek közölték azt is, hogy a két ország felveszi egymással a diplomáciai kapcsolatokat - közölte az izlandi külügyminisztérium.

Az izlandi parlament november 29-én fogadta el azt a határozati javaslatot, amellyel felhatalmazta a kormányt Palesztina elismerésére. A határozatban felszólították az izraeli és a palesztin felet, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel, tartsák tiszteletben az emberi jogokat, valamint tárgyalások révén kössenek békemegállapodást.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székháza előtt két napja, kedden húzták fel a palesztin zászlót, miután az ügynökség közgyűlése október végén teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot. Az UNESCO-ba való felvétel nem volt semmilyen hatással a Palesztin Hatóságnak az ENSZ-ben elindított teljes jogú tagfelvételi kérelmére, amelyet szeptemberben nyújtott be Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Palesztina függetlenségének 1988. november 15-i kinyilvánítása óta a világ több mint 120 országa ismerte el a palesztin államot. Az Európai Unió jelenlegi tagjai közül Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Málta még 1988-ban elismerte Palesztinát.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között