szerző:
-W-
Tetszett a cikk?

Kim Dzsongil nemcsak nukleáris fegyverkezéséről és a sztálinizmust a nácizmussal házasító, világrekorder diktatúrájáról vált híressé, hanem hajmeresztő szokásairól, és a köré épített legenda megdöbbentő elemeiről is. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Az eljövetel

Kim Dzsongil a történészek szerint Szibériában született egy gerillatáborban, ahová apja a japán megszállók elől menekült.

Ennél sokkal izgalmasabb sztorit adtak be az alattvalóknak. Eszerint a vezér a szent Pekdu-hegyen, egy faházban látta meg a napvilágot, születését pedig kettős szivárvány és egy új csillag jelezte, valamint a télből hirtelen tavasz lett.

Szülőházát, amelyet utólag építettek fel, a legszerencsésebb turisták meg is tekinthetik a hegyen.

A divatdiktátor

Kim Dzsongil Kadhafival állt holtversenyben a legfurcsábban öltözködő diktátorok között. Ám míg a líbiai zsarnok gazdagon díszetett, fejedelmi népviseletben, illetve óriási vállbojtokkal járt, Kim általában egy kekiszínű, cipzáros melegítőfelsőt viselt gumírozott derékkal. Volt ezenkívül egy piszkosfehér, sokzsebes, lékhorgászathoz ideális télikabátja.

Kim sokat küzdött alacsonysága ellen, több fronton is: a nyolccentis cipősarok mellett tupírozott frizurájával is igyekezett felfelé terjeszkedni.

Kim Dzsongil és kabátja
©

A hamburger feltalálója

Észak-Koreában mindenféle nyugati befolyást az ördögtől valónak tekintenek, ezért a rezsim létrehozta a hazai változatát azoknak a termékeknek, amelyeket meg akart honosítani. Az állami propaganda szerint például maga Kim Dzsongil találta fel a hamburgert, amelyet ott „húsos duplakenyérnek” neveznek.

Godzilla elrablása

Kim már édesapja életében is a propagandára specializálódott, és a filmet tekintette az egyik legfontosabb eszköznek. A japán és amerikai agresszorok elleni háborút bemutató történelmi filmek mellett azonban nagyszabású szórakoztató mozikat is szeretett volna. Megfelelő szakember híján kénytelen volt elraboltatni Dél-Koreából Sin Szongok rendezőt, akit előbb bebörtönzött, majd arra kényszerítette, hogy megrendezze a Pulgaszari című óriásszörnyes akciófilmet, a Godzilla észak-koreai másolatát. Sin később egy bécsi filmfesztiválon megszökött, és menedéket kért az amerikai nagykövetségen.

Faiskola Phenjanban

Míg saját mélynövését különféle trükkökkel igyekezett ellensúlyozni, az egyszerű polgárokat Kim egyszerűen deportálta a fővárosból, ha túl öregek vagy túl alacsonyak voltak. Az egyik módszere az volt, hogy brosúrákat küldetett szét egy csodaszerről, amely megnövelheti az alacsony emberek magasságát. A jelentkezőket aztán összegyűjtötték, és vidékre száműzték. A hadműveletnek valószínűleg eugenetikai, fajnemesítő célja volt, mivel Észak-Korea a közhiedelemmel ellentétben mélyen rasszista rezsim.

Kirakatváros

Mintagazdaságokat és mesterségesen feljavított, a külföldnek mutogatható városokat a legtöbb diktatúra létrehozott, de olyat senki, mint Észak-Korea. Kidzsong-dong az Északot és Délt elválasztó demilitarizált zónában fekszik, első pillantásra gazdagon felszerelt, elektromos árammal és közművekkel ellátott, szép kisváros. A modern távcsövek azonban leleplezték, hogy az épületeknek nincs ablaküvegük, közülük sok csak a külső falból áll, belül nincsenek is helyiségek. A városban nincsenek polgárok, a lámpákat időkapcsolók vezérlik, néhány épületet a határőr katonák használnak laktanyaként.

Kidzsong-dzsong, a kirakatváros
©

Orient Expressz

Kim Dzsongil egész életében rettegett a repüléstől, elsősorban a merénylőktől való félelem miatt. Bár nem utazott sokat, ha muszáj volt, Moszkvába is páncélozott különvonatával ment. A szerelvény előtt egy másik vonat haladt az esetleges aknák miatt. Az expedíciók azért nem nélkülözték a légi közlekedés előnyeit: az útba eső állomásokra naponta repülőgéppel szállították a friss ellátmányt, mindenekelőtt Kim kedvencét, a homárt és a szamár-steaket. Észak-Koreában számos vasútállomást építettek, amelyeket kizárólag az ő különvonata használt.

Kim Dzsongil különvonata
©

Az igényes táplálkozás csúcsa

Kim Dzsongil volt a Henessy konyak legnagyobb vásárlója az egész világon, körülbelül 750 ezer dollárért importált évente. Szerette ezenkívül a kaviárt, a rizsre pedig különösen kényes volt. Ezért külön stáb válogatta számára a rizsszemeket, Kimet ugyanis idegesítette, ha nem egyforma hosszúak és vastagok.

Hattrick láthatatlan telefonnal

Nagy feltűnést keltett az észak-koreai labdarúgó-válogatott a 2010-es világbajnokságon, de még a játékuknál is meglepőbb volt edzőjük nyilatkozata. Kim Dzsonghun azt állította, hogy az első meccsen elért sikert annak köszönheti a csapat, hogy Kim Dzsongil egy láthatatlan mobiltelefonon keresztül folyamatosan segítette őket tanácsaival. Természetesen a telefont is a Kedves Vezető fejlesztette ki szabadidejében. A KNDK válogatottja aztán a második meccsen súlyos, 7-0-s vereséget szenvedett Portugáliától és kiesett. Ekkor már nem említették a láthatatlan telefont, az edző viszont állítólag súlyos büntetést kapott hazatérése után.

Lakodalmas mozgalmi zene

Az észak-koreai rendszer nemcsak a társadalmat és a hadsereget, hanem a kultúrát is modernizálni kívánta. Nem kerülte el a figyelmüket a modern elektronikus tánczene sem, ezért szintetizátorokat szereztek, és felállították a Pocsonbó Elektronikus Zenekart, amely a KNDK legnépszerűbb "könnyűzenei" együttese. Könnyűzene alatt természetesen nem tartalmatlan, dekadens tinglitanglit kell érteni, de még csak nem is szerelmes slágereket, hanem ideológiai töltetű számokat, és régebbi indulók lakodalmas feldolgozását. Az alábbi dal pont arról szól, hogy Kim Dzsongil nélkül nincs haza. Most ki kell találniuk, hogyan lesz mégis.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nagyítás

A kedves vezető mindent lát - Nagyítás-fotógaléria

A világtól elzárkózó kommunista Észak-Koreában a 2010-es kemény tél és az annak nyomán fellépő élelmiszerhiány sem hozott nyitást. A mostani észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il 1994 óta irányítja vaskézzel a 24 milliós lakosságú országot és nem tűri el az ellenkezést. Emberijogi csoportok azzal vádolják, hogy nyilvános kivégzésekkel igyekszik elhallgattatni a belső kritikát. Az észak-koreaiak életkörülményei nehezek, de nem fenyegeti őket a kilencvenes évekéhez hasonló éhínség. Ekkor az orosz segély elmaradása, a sorozatos rossz termések és az elosztási rendszer csődje nyomán több mint egymillió ember halt éhen.

hvg.hu Nagyítás

Észak-Korea: a Kedves Vezető falansztere - Nagyítás-fotógaléria

A Kedves Vezető halála fordulópontot jelenthet Észak-Korea életében. Hatvankilenc éves korában meghalt Kim Dzsongil észak-koreai diktátor, aki 1994 óta volt hatalmon. Az észak-koreai bejelentés után magasabb készültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és csökkentek az ázsiai részvényindexek. Nem lehet kizárni, hogy hatalmi harc kezdődik az atomfegyver-programot folytató országban, ahogy azt sem, hogy az új vezetés felismeri, a nemzetközi közösséggel való együttműködés lehet a legjobb esély arra, hogy javuljon az észak-koreai emberek életszínvonala.