szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szarajevóban 2013-ra svájci segítséggel helyreállítják a délszláv háborúban súlyosan megrongálódott drótkötélpályát, amely a bosnyák főváros egyik szimbóluma volt, és a kirándulókat vitte a város fölött magasodó hegyre, a Trebevicre.

©
A Matterhorn völgyében fekvő Grächen svájci városka 8 millió eurós (csaknem 2,5 milliárd forint) ajándéka lesz a felújítás. A svájci hadsereg szervezésében 20 kamion szállítja Svájcból az alkatrészeket a pályához. Az első szállítmány után a következő kettő 2012. januárban érkezik meg az SFOR bázisára, a Szarajevó melletti Butmirba. A drótkötélpályán a kabinok az első utasokat a Trebevicre a tervek szerint 2013 közepén viszik majd fel.

A szarajevói székhelyű Al Jazeera tévé, amely egy hónapja kezdte meg adását a volt Jugoszlávia országairól, és amelynek tudósítói hálózata van nemcsak a régióban, hanem az egész világban, számolt be honlapján a drótkötélpálya fölújításáról.

A kirándulók a drótkötélpályán 12 perc alatt följutnak majd a népszerű pihenőhelyre. A kabinokban óránként 1200 embert szállíthatnak Szarajevó központjából a Trebevicre, és ez azt jelenti, hogy 130 ezer ember juthat könnyen a völgykatlanban fekvő városból a hegyi kirándulóhelyre évente - olvasható a honlapon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen

Moderna: fél évvel a második oltás után is jól véd a vakcina az összes vírusvariáns ellen