szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első alkalommal vitatta meg kedden az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága az euróövezeti adósságválság megoldását célzó kormányközi megállapodás tervezetét. Szájer József EP-képviselő szerint az EU a tervezetben kettős mércét alkalmaz.

A tárgyalás során az EP minden frakciója egyértelmű kritikát fogalmazott meg a szöveggel kapcsolatban - írta közleményében Szájer József fideszes EP-képviselő.

A közlemény szerint a magyar néppárti képviselőcsoport elnöke kiemelte: "Az Európai Unió mind a megállapodás elfogadásának menetrendje, mind az adósságfék, mind a nemzeti parlamentekkel való konzultáció kérdésében kettős mércét alkalmaz, hiszen a korábban Magyarország tekintetében megfogalmazott kritikákról saját maga vonatkozásában már megfeledkezik".

"Magyarországot korábban az Európai Parlament határozatban bírálta, hogy az új alaptörvény kilenc hónap alatt készült el. Ugyanakkor jelenleg senki nem kritizálja azt, hogy az uniós tagállamok költségvetési és gazdasági önállóságát jelentős mértékben érintő megállapodás tervezetének elkészítése csupán néhány hetet vett igénybe" - közölte a képviselő.

Szerinte míg Magyarországot nemrég az adósságkorlát alkotmányos bevezetése miatt bírálták, addig az Európai Unió éppen most akarja tagállamaiban bevezetni azt. "Ez a kettős mérce alkalmazásának nyílt megnyilvánulása" - emelte ki.

Szájer hangsúlyozta azt is, hogy az új kormányközi megállapodásról való döntés meghozatala során a nemzeti parlamentek számára aktív szerepet kell biztosítani. Különösen elfogadhatatlan az, hogy egy ország miniszterelnökét azért ítéli el bárki is, mert az országa szuverenitását nagymértékben érintő kérdés tekintetében előzetesen ki akarja kérni a nemzeti országgyűlés véleményét.

Ez ismételten alátámasztja: az egyes európai politikusok nem objektív szempontok, hanem pártpolitikai érdekek alapján fogalmazzák meg kritikájukat - áll Szájer közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett