szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Csodás természeti jelenségekről" írt az észak-koreai hírügynökség Kim Dzsong Il halála kapcsán.

Az anyatermészet is tisztelgett Kim Dzsong Il, a szombaton elhunyt észak-koreai vezető emléke előtt: egy szent hegyen hóvihar tört ki, és egy darumadár is fejet hajtott előtte - idézte csütörtökön a hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentését az AFP és az AP Szöulból, a dél-koreai fővárosból, ahol folyamatosan figyelik az északi kommunista szomszéd médiáját. Amikor az ország vezetője szombaton elhunyt, a Paektu-hegyen lévő Chon-tó jegén rianás támadt, a jég hatalmas dübörgéssel meghasadt, ugyanakkor pedig hóvihar támadt - jelentette a KCNA.

A Paektu-hegy Észak-Korea legészakibb részén, a kínai határ közelében található. A hegyet valóságos kultusz övezi az országban, mert a párttörténet szerint Kim Ir Szen, az észak-koreai kommunista rendszer alapítója, a szombaton meghalt vezető apja a japán megszállás idején gerillabázist hozott létre a hódítók elleni harcra a nehezen megközelíthető terepen. Kim Dzsong Il hivatalos életrajza azt tartalmazta, hogy 1942-ben ő maga is a Paektu-hegy térségében született - bár külföldi történészek azt állították, hogy valójában Szibériában, a Szovjetunió területén látta meg a napvilágot, amikor apjának el kellett menekülnie Koreából a japán megszállók elől.

A KCNA beszámolója szerint a hóvihar kedden reggel hirtelen elállt és a felkelő nap sugarai elárasztották a behavazott hegycsúcsot. Ebben a pillanatban - folytatódott a beszámoló - "a hegyen megjelent Kim Dzsong Il kézjegye, és egészen délutánig látható maradt". Egy további részlet szerint a vezető halálának hétfői bejelentése után fél órán át fény világította meg a hegytetőt.

©

"A természet egy további csodájának" lehettek tanúi az emberek az északkeleti Hamhung városában Kim Ir Szennek, az ország alapítójának ottani szobra körül - jelentette a KCNA. "Kedden 21 óra 20 perc táján egy daru háromszor körülrepülte a szobrot, majd leszállt egy fára. A madár, fejét lehorgasztva, elég hosszú ideig ott maradt, majd a magasba emelkedett és Phenjan - az észak-koreai főváros - felé vette útját". "Hamhung forradalmi emlékhelyének igazgatója és mások e jelenség láttán mind azt mondták, hogy úgy tűnt, ezt a darumadarat is elszomorítja Kim Dzsong Ilnek, az Ég fiának halála" - fejeződött be a KCNA írása.

Hasonló legendák övezték a hivatalos észak-koreai történetírásban Kim Ir Szen életét és fiának születését is. Amikor a kis Kim Dzsong Il megszületett, a beszámolók szerint kettős szivárvány tűnt fel az égen. A II. világháború végén, a Korea északi részét megszálló Szovjetunió támogatásával létrehozott észak-koreai kommunista rendszer alapítója és első vezetője, Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsong Il páratlan személyi kultusz tárgya volt, szinte istenként dicsőítették őket. A hivatalos hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy 24 óra alatt Phenjan 5 millió lakója tisztelgett Kim Dzsong Il emléke előtt. Észak-Koreának 24 millió lakója van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Timothy Snyder: A rasszizmus miatt hatott a Trump-hívők összeesküvés-elmélete

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós