szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény hangú bejegyzésben kritizálja a kormányt, a Fidesz parlamenti képviselőit és Kövér László házelnököt az Index újságíróinak parlamentből való kitiltásával kapcsolatban az Economist szerkesztőségi blogja. Az írás egy viccben a Fidesz-frakciót egy birkanyájhoz hasonlítja, bár hozzáteszi, "a birkáknak saját véleményük van".

Kövér Lászlót nem érdemes feldühíteni - írja kommentárjában az Economist Eastern Approaches című szerkesztőségi blogjának szerzője. "Nemcsak hogy ő rendelkezik a legburjánzóbb bajusszal a parlamentben, hanem ő ennek a magasztos intézménynek az elnöke is" - folytatja a blog, amely hozzáteszi, hogy Kövér szerint a parlamentet nem érheti tiszteletlenség.

Az írás felidézi, hogy a parlamentből kitiltották az Index - "Magyarország legnépszerűbb hírportáljának" - újságíróit egy videó miatt, amelyet az oldal két munkatársa rögzített a parlamentben Boldog karácsonyt, magyar demokrácia! címmel. A videó a kormányt, annak könyörtelen központosítását és a Fidesz ellenállásra képtelen parlamenti képviselőit gúnyolja - írja a bejegyzés.

"Ez a társaság annyira szófogadó, hogy közülük sokan nemrégiben épp munkájuk elveszítését szavazták meg" - írja a képviselőkről az Eastern Approaches szerzője a választási törvény módosítására utalva, amely a parlamenti képviselők létszámát 386-ról 199-re csökkenti. A bejegyzés zárójelben, a Politics.hu terveket ismerő forrásokra hivatkozó hírére linkelve jegyzi meg, hogy a széküket várhatóan elveszítő képviselőknek egyébként kényelmes állásokat ígértek az államigazgatásban.

De a karácsonyi móka mögött komoly dologról van szó - folytatja a blog. "A parlamentet komoly tiszteletlenség érte, mondják a bírálók, de nem az újságírók, hanem annak a kormánynak a részéről, amely egy egész törvénhozási cunamit vert keresztül szinte konzultáció nélkül és amely figyelmen kívül hagyja vagy felülírja az ellenzéki javaslatokat" - fogalmaz a szerző.

Ennek jelentős részével még Kövér, a "hardcore" Fidesz-lojalista is egyetért. Ennek ellenére a Fidesz képviselői nemrégiben a törvényhozási iram további felgyorsítását javasolták - teszi hozzá a bejegyzés.

A parlament sajtóirodája szerint az Index akkor térhet vissza az országgyűlési folyosókra, ha garantálja, munkatársai tisztelettudóan viselkednek majd. Jelenleg a portál a köztévé műsora alapján tudósít a parlamentből, Vak Pali szakértő kommentárjaival - teszi hozzá az Economist-blog.

Az újságírói szolidaritás jegyében az Eastern Approaches egy viccet is felidéz, a bejegyzés szerint ezzel "bátran kockáztatva azt, hogy kitiltják a parlamentből". A vicc így szól: "Mi a különbség egy birkanyáj és a Fidesz parlamenti frakciója között? A birkáknak saját véleményük van."

"Most ön jön, házelnök úr" - fejezi be írását az Economist szerkesztőségi blogja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Börtönlázadás tört ki a Kozma utcában, könnygázt is bevetettek az őrök

Börtönlázadás tört ki a Kozma utcában, könnygázt is bevetettek az őrök

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Minden belga járványadat javult a héten

Minden belga járványadat javult a héten