szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalmának adott hangot a magyar menekültüggyel kapcsolatban az ENSZ illetékes szervezetének egy bécsi képviselője - írta egy szerdai osztrák napilap.

"A rendelkezésünkre álló tények nyugtalanítóak" - fogalmazott Christoph Pinter az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bécsi irodájának vezetője a Der Standard című napilapnak. Hozzátette, hogy folyamatban van egy részletes jelentés készítése.

A cikk szerint egy éve, a menekültügyi törvény tavaly decemberi módosítása óta Magyarországon gyakrabban zárják be a menedékkérőket. Aki illegálisan lépi át a határt, azt a rendőrség őrizetbe veszi, akkor is, ha azonnal menekült státusért folyamodik. Az őrizet gyakran a kérelem befogadása után is érvényes marad, akár egy éven át is.

Az UNHCR munkatársa rámutatott: a genfi menekültjogi egyezmény 31. cikke arra kötelezi az államokat, hogy jogosulatlan beutazás vagy tartózkodás miatt ne szabjanak ki büntetést menekültekre. Pinter szerint ez a rendelkezés a szabadságvesztés tilalmát is magában foglalja.

Noha kiskorúakat a magyar törvény értelmében nem szabad bebörtönözni, a 18 év feletti, illetve alatti életkort gyakran ránézésre állapítják meg - áll a cikkben. Az UNHCR visszaélésekről is értesült. Mindez azokra a menedékkérőkre is vonatkozik, akiket az Európai Unió II. Dublini Egyezménye alapján küldenek vissza Ausztriából Magyarországra - tette hozzá Pinter.

A Der Standard úgy tudja, az UNCHR az osztrák menekültügyi törvényszéket már tavaly októberben tájékoztatta a magyarországi helyzetről. A lap a birtokába került levél alapján azt írta, hogy az ENSZ-hivatal többek között az őrizetbe vételi gyakorlat, a mostoha fogva tartási körülmények mellett arra is felhívta az osztrákok figyelmét, hogy fennáll a Szerbiába való visszatoloncolás veszélye. Magyarország biztonságos harmadik országnak tekinti Szerbiát. Az ENSZ illetékese ezzel nem ért egyet - áll a cikkben. "Szerbiában jelenleg ideiglenes menekültügyi hivatal működik, két rendőr munkatárssal" - fogalmazott.

Az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal igazgatója, Franz Land a lap kérdésére méltatta a Magyarországgal és Szerbiával folytatott együttműködést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara