Tetszett a cikk?

Nem tervezi Christian Wulff német államfő, hogy távozik hivatalából, ugyanakkor elismeri, hogy súlyos hibát követett el, amikor megpróbálta megakadályozni egy számára kellemetlen újságcikk megjelenését. Christian Wulff egy szerdán adott interjúban hangsúlyozta: nem fér össze az elnöki munkáról alkotott felfogásával, amit tett, ezért bocsánatot kér és változtat a sajtóval kialakított viszonyán.

A német országos közszolgálati televíziókban szerda este rendkívüli adásként sugárzott interjúban Christian Wulff elmondta: a Német Szövetségi Köztársaság elnökének higgadtan és objektív, távolságtartó, semleges hozzáállással kell végeznie munkáját, továbbá tisztelnie kell az alapvető jogokat, köztük a sajtó szabadságát.

Az államfőről a napokban kiderült, hogy megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapjának főszerkesztőjét egy cikk miatt, amelyben az újság Christian Wulff egy félmillió eurós baráti kölcsönének történetét tárta fel. A szövetségi elnök azt próbálta elérni, hogy az újságcikk ne jelenjen meg.

Christian Wulff az ARD és a ZDF televízióban egy időben sugárzott interjúban hangsúlyozta: a Bild című lap főszerkesztőjével történt eset súlyos hiba volt, és magatartása nem fér össze az elnöki munkáról alkotott felfogásával. "Ezt sajnálom és bocsánatot kérek érte" - mondta az államfő. Hozzátette: változtatnia kell a sajtóval kialakított viszonyán. Ennek jegyében csütörtökön az interneten publikálja valamennyi írásbeli választ, amelyeket a vitatott kölcsönügylettel összefüggésben újságíróktól eddig kapott.

A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor hangsúlyozta: nem követett el törvénysértést, lemondani pedig nem kíván. Szívesen végzi a munkáját, amelyet öt évre vállalt. "Öt év után pedig, amikor mérlegre teszem munkásságom eredményét, azt szeretném látni, hogy jó és sikeres elnök voltam" - mondta Christian Wulff.

Szerdán Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata CDU elnöke és Horst Seehofer, a CDU testvérpártja, a bajor CSU elnöke is támogatásáról biztosította az államfőt.

Az 500 ezer eurós hitelről a Bild elsőként számolt be, és a lap december 13-án közölt cikke országos botrányhoz vezetett. Az elnök december 22-én sajtónyilatkozatot tett, amelyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem számolt be megfelelő időben a vitatott kölcsönről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

Radar360: Kijárási tilalom Amerikában a zavargások, Európában a vírus miatt

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül – videó

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül