szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A cseh kormány hamarosan megvitatja annak lehetőségét, hogy a főváros nemzetközi repülőterét a decemberben elhunyt korábbi államfőről, Václav Havelről nevezzék el.

A kérdést Miroslav Kalousek pénzügyminiszter karolta fel, akit saját bevallása szerint az utóbbi időben nagyon sokan megkerestek ezzel a javaslattal; a prágai városi közgyűlés is indítványozta a Ruzyne repülőtér átnevezését. Mivel a létesítmény az állam tulajdonában áll, a fővárosi önkormányzat nem dönthet a névváltoztatásról.

Az ötlettel Fero Fenic filmrendező állt elő még karácsony előtt. Fenic az ügy érdekében petíciót is indított, amelyet már csaknem 80 ezren írtak alá, köztük neves közéleti személyiségek és művészek. A repülőteret üzemeltető cég már védjegyeztette is a Václav Havel Repülőtér elnevezést.

Az átnevezésnek azonban ellenzői is akadnak. Václav Havel korábbi személyi titkára, Vladimir Hanzel szerint inkább egy kulturális vagy oktatási intézményt kellene elnevezni a néhai köztársasági elnökről.

Havel a rendszerváltás utáni Csehszlovákia első elnöke (1989–1992), majd a szövetségi állam kettéválása után Csehország első államfője (1993–2003) volt.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat