szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyomorrákja van, és ügyvédje szerint haldoklik az a 43 éves magyar férfi, akit bűnösnek mondtak ki embercsempészet miatt Kanadában, Hamiltonban. Az orvosok szerint 10-15 százalék az esélye annak, hogy Dömötör Lajos még élhet öt évet, így valószínű, hogy élete hátralévő részét rács mögött tölti.

Dömötör Lajos 2009 májusában érkezett Kanadába, hírek szerint a kinti magyar roma bűnözők egyike volt, és ő is menedékjogot kért. Tagja lett egy embercsempész-hálózatnak, amely magyarokat dolgoztatott Hamiltonban.

A vád szerint embertelen körülmények között tartott és dolgoztatott többek között egy idős magyar férfit, akit munka ígéretével csábítottak Kanadába. A most 59 éves Ács János korábban egy kis magyar városban élt. Nem ő volt az egyetlen rabszolgája Dömötör Lajosnak: másokat is dolgoztatott építkezéseken ingyen vagy minimális pénzért, az eddigi adatok szerint legalább négy embert.

Az egyik kényszermunkás, Kalmár Csaba a hatóságoknak azt mondta, hogy úgy éltek, mint a rövid pórázon tartott kutyák, egy ház alagsorában. A férfi Magyarországon élő édesanyját is megfenyegették fogvatartói – olvasható a thespec.com cikkében.

Ügyvédje szerint Dömötör Lajos állapota súlyos. A férfi 13 hónapig volt előzetes letartóztatásban, akkor diagnosztizálták nála a gyomorrákot, és a börtönben meg is műtötték. A vádak alapján 14 évre ítélhették volna, de az orvosok szerint csak 10-15 százalék esély van arra, hogy legalább öt évet élhet még. Vagyis valószínű, hogy börtönben éli le az életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!