szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mitt Romney magabiztosan megnyerte az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelöltségéről New Hampshire-ben megtartott előválasztást az első részeredmények szerint.

A CNN közölte, hogy a szavazatok 38 százalékának összeszámlálása alapján Romney volt massachusettsi kormányzó a voksok 37 százalékát kapta, s ő nyerte az erőpróbát. A második helyen a szavazatszámlálásnak ebben a szakaszában Ron Paul texasi képviselő állt 24 százalékkal, a harmadikon pedig Jon Huntsman volt utahi kormányzó 17 százalékkal. 

Romney alig fél órával az urnazárás után kihirdette saját győzelmét és, mintha már pártjának hivatalos elnökjelöltjeként kampányolna, Amerika régi nagyságának visszaállítást ígérte az őt ünneplő híveit. Szavai szerint a jelenlegi elnök "meg akarta változtatni Amerikát" ő pedig helyre akarja állítani a régi Amerikát az alapító atyák elvei alapján. Mint mondta, Obama európai típusú jóléti államot szeretne ő pedig azt akarja, hogy az ország a "lehetőségek szabad és virágzó földje" legyen. Mitt Romney felszólította a január 21-én előválasztó Dél-Karolina állam szavazóit: tegyenek róla, hogy 2012 Barack Obama utolsó éve legyen a hatalomban.

A közvélemény-kutatások alapján borítékolni lehetett, hogy a január 3-i jelöltállító gyűléseken a második helyezett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátorral szemben mindössze 8 szavazattal győzött Romney New Hampshire-ben biztosan sikert fog aratni. Az igazi tét az volt, hogy ki fut be a második helyen, mert annak a politikusnak a republikánus párt "igazi" konzervatívjai nevében talán esélye lehet arra, hogy a megszerzett lendületet kihasználva legyőzze a népszerűségi listákat jelenleg Dél-Karolinában is vezető volt massachusettsi kormányzót.

Az eredmény alapján erre mind a New Hampshire-i erőpróbán a negyedik helyen végzett Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, mind pedig az ötödik helyen befutott Santorum (mindkét politikusra a választók mintegy 10 százaléka szavazott) esélyei megcsappantak. Rick Perry texasi kormányzó, aki ebben az államban lemondott a kampányolásról, a szavazatok mintegy 1 százalékával végzett a hatodik, utolsó helyen. 

Jon Huntsman, aki nagy reményeket fűzött a New Hampshire-i előválasztáshoz, a részeredmények ismeretében úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a dél-karolinai előválasztáson annak ellenére, hogy most "csak" a harmadik helyen végzett és nincs sok esélye a konzervatív államban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában