szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Etiópiában elűzik az embereket saját földjükről, hogy aztán a területet külföldieknek bérbe adják - állította kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Az amerikai székhelyű HRW szerint az egykori földtulajdonosok nyomorognak és éheznek. Az Afrika szarván elterülő országban a kormány már 30 ezer négyzetkilométernyi - Belgiumnál területénél alig kevesebb - földet adott bérbe külföldi mezőgazdasági vállalkozásoknak, és további 21 ezer négyzetkilométernyit akar még.

Az ENSZ növekvő aggodalommal figyeli, hogy Kína és a Perzsa-öböl országai nagy területeket vásárolnak szerte Afrikában és Ázsiában, biztosítandó országuk élelmiszer-ellátását, gyakran a helyi lakosság kárára.

A HRW adatai szerint eddig összesen másfél millió etiópot üldöztek el földjéről. A szervezet friss jelentésében - amelynek címe: Etiópiában az erőszakos kitelepítés éhínséget és nélkülözést idéz elő - a legújabb kitelepítési hullámról ír. Eszerint a kormány "faluprogramja" keretében a nyugat-etiópiai Gambella régióból kitelepített mintegy 70 ezer bennszülöttet új falvakba, amelyekben nincs élelem, művelhető föld, egészségügyi ellátás és oktatási intézmény. A jogvédő szervezet több mint száz embert kérdezett meg a jelentés összeállításához.

Az addisz-abebai kormányzat cáfolja a vádakat, azt állítva, hogy olyan programot indítottak, amelynek keretében emberek ezreit távoli tartományokból bőven termő területekre költöztetnek. Bereket Simon, az etióp kormány szóvivője szerint a HRW helytelenül állította, hogy a kormány faluprogramja népszerűtlen és megkérdőjelezhető. Erre nincs bizonyíték - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit