szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság Hrant Dink örmény származású török újságíró gyilkosának cinkosát.

Az isztambuli bíróság kedden meghozott ítéletében bűnösnek mondta ki a 31 éves Yasin Hayalt gyilkosságra való felbujtásban, ezért életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki rá. A bíróság ugyanakkor nem látta bizonyítottnak az összeesküvést, és így felmentette Hayalt és 18 társát az alól a vád alól, hogy terrorista csoport tagjai voltak, és terrorista szervezet utasítására cselekedtek.

A török nacionalisták által gyűlölt Dinket, egy örmény kisebbségi újság, az Agos főszerkesztőjét 2007. január 19-én Isztambulban a nyílt utcán lőtte agyon egy török nacionalista fiatal, Ogün Samast. Mivel a gyilkosság elkövetésekor Samast 17 éves, azaz még fiatalkorú volt, a másodfokú bíróság tavaly júliusban 21,5 évre csökkentette az első fokon kiszabott életfogytiglani szabadságvesztést.

Dink a török-örmény megbékélés híve volt. Ugyanakkor többször nyilvánosan népirtásnak nevezte az I. világháború idején az Oszmán Birodalom területén élő örmények lemészárlását. Emiatt nemcsak a török szélsőséges mozgalmakkal, hanem a hatóságokkal is meggyűlt a baja, egyebek között fél évi felfüggesztett börtönbüntetést is kapott "a török nemzet megsértése"címén.

Az ítélet kihirdetése után Dink családjával, köztük az özveggyel, Rakel Dinkkel együtt mintegy kétszáz feldühödött emberjogi aktivista, politikus és értelmiségi vonult el a bíróság épületétől a gyilkosság helyszínére, követelve, hogy indítsanak alapos és mélyreható vizsgálatot annak kiderítésére, hogy milyen szerepe volt állami tisztviselőknek Dink halálában.

A nyomozás korábban már kiderítette, hogy a biztonsági szervek nem reagáltak azokra a jelzésekre, amelyek szerint Dink életveszélyes fenyegetéseket kapott török nacionalistáktól.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben elrendelte, hogy a török állam fizessen százezer eurós kártérítést Dink családjának, mert a török hatóságok - noha tudtak az életveszélyes fenyegetésekről - elmulasztották a megfelelő biztonsági intézkedések meghozatalát az újságíró életének megóvására.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban