szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésen kedden az Európai Bizottság (EB) varsói székháza előtt a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselői szervezésében. A tüntetők egy tiltakozó levelet is továbbítottak az EB elnökének.

A varsói uniós iroda előtt magyar és lengyel zászlókkal és a magyarokat támogató transzparensekkel sorakoztak fel a tüntetők. Többször elhangzott az "Isten, áldd meg a magyart! Isten, áldd meg Lengyelországot!", és az "El a kezekkel Magyarországtól!" felhívás is.

©

Arkadiusz Czartoryski parlamenti képviselő felolvasta az EB elnökének írt levelet, melyben "egy szabad nemzetre és szabad országra gyakorolt nyomás ellen" szólaltak fel. A levelet öt ellenzéki törvényhozási képviselőn kívül a tüntetés több mint kétszáz résztvevője is aláírta, és a tiltakozást az EB varsói irodáján keresztül továbbították José Manuel Barroso bizottsági elnöknek.

©

Czartoryski azt mondta, hogy "Magyarországnak elvitathatatlan joga saját fejlődési útjának megválasztása". Szerinte a magyar jogszabályok módosítására vonatkozó követelések ellentmondásban vannak az uniós tagsági jogokkal. "Elképzelhetetlen, hogy az EB, amelynek nincs olyan demokratikus mandátuma, mint a magyar parlamentnek és a magyar kormánynak, pénzbírságokkal zsaroljon egy szabad országot" - mondta.

A tüntetésen Stanislaw Pieta, Maks Kraczkowski és Artur Górski parlamenti képviselők is felszólaltak, és azt hangsúlyozták, hogy Lengyelország mindig számíthatott a magyarok támogatására. A lengyelek baráti üdvözletét tolmácsolták a magyar nemzetnek, és biztosították, hogy kiállnak mellette.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Jegybanki alelnök: Addig járatjuk a pénzpumpát, ameddig kell

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén

Győzelemmel nyitott a magyar válogatott a kézilabda-vébén