szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Marko Volje bankárt ajánlotta a pártok figyelmébe miniszterelnök-jelöltként szerdán Danilo Türk szlovén államfő, miután az előző kormányalakítási kísérlet egy hete kudarcot vallott.

Az államfő közölte, hogy Volje elfogadja a kormányalakítási megbízatást, de csak akkor, ha előzőleg a pártok széles köre biztosítja őt a támogatásáról. Türk szerint erre van esély, mert a pártok vezetőivel folytatott tapogatózó konzultációin többen egyetértettek Volje jelölésével, akit ő "szavahihető, tekintélyes, a gazdasághoz nagyon jól értő, a problémák megoldására alkalmas" embernek tart. 

"Szlovéniának ilyen emberre van szüksége, s Volje a megfelelő személy" - mondta. Közölte: összehívta a pártok vezetőit, hogy hivatalosan is fejtsék ki a véleményüket a jelölésről.

A 62 éves Volje több magánbankban, majd a Világbankban dolgozott. A függetlenség elnyerése után röviddel, 1992-ben egyszer már majdnem szlovén miniszterelnök lett, akkor a szükséges 121 parlamenti szavazatból 115-öt kapott meg. Jelenleg a belga KBC bankcsoport közép- és kelet-európai igazgatói testületének a tagja.

A tavaly decemberre előre hozott választások után a balközép irányultságú Zoran Jankovic tett először kormányalakítási kísérlet, de nem kapta meg a szükséges többséget. A parlamentben a jobboldalnak sincs elegendő szavazata saját miniszterelnök elfogadtatásához.

A Standard & Poor's hitelminősítő a múlt héten rontott Szlovénia besorolásán, és közölte, hogy további leminősítésre számíthat az ország, ha az új kormány nem hozza meg a megfelelő intézkedéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!