szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új bolgár államfő, a konzervatív Roszen Plevneliev a beiktatása után első munkanapján máris visszakozott attól a választási ígéretétől, hogy meneszti a nagykövetként szolgáló volt kommunista titkosszolgálati ügynököket - jelentette kedden a Dnevnik.bg hírportál.

Plevneliev a kampányban többször is ünnepélyesen megígérte, hogy első dolga lesz a besúgókból lett diplomaták elbocsátása.

Az államfő első munkanapján a sajtóirodája közzétette valamennyi választási ígéretét. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy az új elnök síkraszáll egy korszerű külügyminisztérium megteremtéséért és nem fogja jóváhagyni titkosszolgálati ügynökök újabb diplomáciai kinevezését. Erre a megfogalmazásra azért volt szükség, mivel az alkotmánybíróság  az év elején megsemmisítette azt a törvényt, amely alapján besúgói múltjuk miatt visszahívhatták volna a nagyköveteket.  

Nikolaj Mladenov külügyminiszter tavaly elkezdte leváltani az érintett diplomatákat - akik 37-en vannak -, köztük hazájukat az Európai Uniónál, a Vatikánnál és az ENSZ-nél képviselő nagykövetek.

Georgi Parvanov szocialista államfő - akiről szintén kiderült, hogy együttműködött a volt titkosszolgálattal - megtagadta a nagykövetek visszahívását. Utódja, Roszen Plevneliev viszont megígérte: első dolga lesz a nagykövetek leváltása, hogy javítson Bulgária külföldi megítélésén.

Az alkotmánybíróság  döntése lehetővé tette, hogy Bulgária hágai, athéni és belgrádi nagykövete visszatérjen állomáshelyére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!