szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától megszüntetik Egyiptomban az 1981 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot – jelentette be Mohamed Huszein Tantávi marsall, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának feje.

Az emberjogi szervezetek és számos politikai mozgalom által követelt intézkedés hatályba lépése egybeesik a Hoszni Mubarak elnököt megdöntő felkelés kezdetének első évfordulójával. "Úgy döntöttem, hogy az erőszakos bűncselekmények elleni harc eseteit leszámítva 2012. január 25-én reggeltől országszerte megszüntetem a rendkívüli állapotot" – jelentette ki az arab országot Mubarak bukása óta irányító katonai tanács vezetője a nemzethez intézett üzenetében.

A rendkívüli állapotot 1981-ben, az Anvar Szadat elnök életét kioltó merénylet után vezették be, majd utódja, Hoszni Mubarak harmincéves kormányzása idején végig érvényben volt. Az intézkedés lehetővé tette a polgári szabadságjogok korlátozását és a különleges bíróságok működését.

A katonai kormányzás ígéretet tett a rendkívüli állapot eltörlésére, mihelyst helyreáll a stabilitás. Tavaly szeptemberben jelentette be, hogy – miután 2010-ben Mubarak a terrorizmusra és a kábítószer-kereskedelemre korlátozta – kiterjeszti a törvényt a sztrájkokra, a közlekedés megzavarására és az álhírek terjesztésére is. A törvény értelmében a rendkívüli állapot 2012. június 30-ig lett volna érvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón