szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia harci egységek kivonása Afganisztánból a tervezettnél egy évvel korábban, 2013 végéig befejeződik - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy államfő Hamid Karzai afgán elnökkel folytatott párizsi megbeszélését követően.

Az afgán hadsereg kiképzése - amelyet a francia erők egy héttel ezelőtt azt követően függesztettek fel, hogy egy afgán katona megölte négy francia társát - szombattól folytatódik - tette hozzá a francia elnök.

Azt is jelezte, hogy Franciaország arra fogja kérni a NATO-t: gondolja át, hogyan tudja valamennyi harci misszióját átadni az afgán hadseregnek a 2013-es év folyamán. A nemzetközi erők az átadás végét eredetileg 2014 végére tervezték.   

Sarkozy azt is közölte, hogy Franciaország már 2012 márciusában átadja az ellenőrzést Kapisza tartományban az afgán erőknek, valamint még idén ezer katonát hazahív az Afganisztánban állomásozó 3600-ból. Tavaly Sarkozy még azt mondta, hogy 2012-ben hatszáz francia katona kivonása várható. A csapatkivonás egyébként már tavaly megkezdődött: 2011-ben négyszáz francia katona végleg hazatért.

A francia elnök kitért arra is, hogy a francia hadsereg 2013 után folytatta az afgán erők képzését, ezért néhány száz francia katona a teljes csapatkivonás után is a közép-ázsiai országban marad.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok