szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még nem érte el a célját a nemzetközi beavatkozás Afganisztánban, jóval több időre lenne szükség ahhoz, hogy valódi változás menjen végbe az országban, és működő demokrácia jöjjön létre - hangzott el egy Afganisztánról tartott nemzetközi konferencián pénteken Budapesten.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) által szervezett eseményen Gyarmati István, az ICDT elnöke azt mondta, Afganisztánnal kapcsolatban új megközelítésre van szükség, hiszen hamarosan új korszak kezdődik. A mai változások a világban - például az arab tavasz forradalmai - sokkal veszélyesebbek, kiszámíthatatlanabbak és radikálisabbak, mint a korábbiak - vélekedett.

Véleménye szerint a Nyugatnak jó oka volt a beavatkozásra, de a saját sikerének "áldozata" lett. Hiszen a tálibokat viszonylag hamar eltávolították a hatalomból, de nem sikerült jól működő demokráciát létrehozni az országban, hiába fordítottak rengeteg pénzt és időt a feladatra - fejtette ki. Rámutatott: a legnagyobb hiba, hogy nem sikerült elnyerni az afgánok támogatását, ehhez ugyanis biztonságot és megfelelő életkörülményeket kellene garantálni számukra.

Gyarmati István kiemelte: a jelenlegi afgán kormány nem képes ellátni alapvető feladatait, és kérdéses, hogy Afganisztán abba az irányba halad-e, amelyet a nemzetközi közösség szeretne. Ezért választ kell adni arra a kérdésre, hogy milyen Afganisztánt szeretnének maguk mögött hagyni, amikor kivonulnak, és legfőképpen arra, hogy milyen ország lenne a megfelelő az afgánoknak - tette hozzá.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta, 2014 - a csapatkivonás tervezett időpontja - fordulópontot jelent Afganisztán történetében. A nemzetközi közösség kapcsolata azonban ezt követően sem szakad meg a közép-ázsiai országgal - emelte ki.

Nagy Zoltán, az Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó magyar különmegbízott helyettese arról beszélt: ahhoz, hogy fenntartható rendszer jöjjön létre, elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség és Afganisztán együttműködjön. Nehézséget jelent azonban, hogy az országok politikai vezetőinek és a lakosoknak a figyelme gyakran már más problémák, például a közel-keleti helyzet, az arab tavasz vagy a gazdasági válság felé fordul, és kevésbé foglalkoznak Afganisztánnal - jegyezte meg. Az állam stabilitásának megteremtése szempontjából fontos a helyi erők kiképzése is - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást