szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyheti fogság után szabadon engedtek elrablói egy amerikai állampolgárt, akit január 20-án hurcoltak el a nigériai Warri városból - közölte az Egyesült Államok nigériai nagykövetségének szóvivője pénteken.

Azt egyelőre nem tudni, hogy fizettek-e váltságdíjat az 50 éves William Gregory Ockért. A térségben működő cégek többsége általában egyszerűen csak ki szokta fizetni az emberrablók által követelt váltságdíjat. Ock elrablói is kapcsolatba léptek a hatóságokkal, és 333 ezer dollárt követeltek szabadon bocsátásának fejében.

A támadást a kőolajban gazdag Niger deltájának egyik legnagyobb városában Warriban követték el. Az amerikai egy bankfiókból lépett ki, amikor megtámadták és elhurcolták, az őt kísérő rendőrt pedig lelőtték.

Külföldi olajtársaságok naponta 2,4 millió hordó kőolajat termelnek ki a Niger deltájában immár ötven éve. Bár az olajkincsnek köszönhetően milliárdok folynak be a nigériai kormányhoz, a térségben kétségbeejtő szegénység uralkodik, nagy a munkanélküliség, s a lakosság nem jut hozzá a megfelelő orvosi ellátáshoz és oktatáshoz.

2006-ban egy új lázadószervezet, a Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) felbukkanásával fegyveresek támadások sorozatát indították a külföldi olajtársaságok ellen, egyebek között csővezetékeket robbantottak, sorozatban raboltak el külföldi munkavállalókat és harcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel. Három évvel később a kormány által támogatott amnesztia program keretében munkát és fizetést ígértek a lázadóknak, így csökkent az erőszak. Az ígéretekből vajmi kevés valósult meg, így fegyveres bűnbandák továbbra is rettegésben tartják a térséget, különösen a középosztályhoz tartozó nigériaiakat.

Ismeretlen fegyveresek legutóbb csütörtökön raboltak el egy építkezési vállalatnál dolgozó német mérnököt az észak-nigériai Kano városának külterületén. Nigéria északi részében a szélsőséges muzulmán fegyveresek jelenléte teszi bizonytalanná a helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 A járvány nem várt mellékhatása: spermaválság alakult ki Svédországban

A járvány nem várt mellékhatása: spermaválság alakult ki Svédországban

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba

Nagy tudású, ingyenes videószerkesztő került az androidos Google Fotókba