szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Általános sztrájkot tartanak Belgiumban hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján.

A belga sajtó legfrissebb jelentései szerint az országban a közlekedésben és a közintézmények munkájában súlyos fennakadások várhatók az új kormány takarékossági és reformprogramja miatt tiltakozó szakszervezeti akció következtében.

A vasúti közlekedésben a sztrájk vasárnap estétől hétfő késő estig tart. Egyetlen szerelvény sem közlekedik, beleértve a nemzetközi vonatokat is. A brüsszeli nemzetközi repülőtéren szintén fennakadásokra számítanak, de a legtöbb hétfői járatot vasárnap kora estig nem törölték. Más belga repülőtereken a teljes leálláshoz közeli helyzetet jeleznek előre.

A tömegközlekedés Brüsszelben és a vidéki területeken is kiszámíthatatlannak ígérkezik, az előrejelzések minimálisra jósolják az esetleg közlekedő járatok számát. A tiltakozás keretében a szervezők helyenként az utak forgalmát is korlátozni tervezik, az eleve megnövekvő személyautó-forgalomban emiatt számtalan torlódás várható. Mindez szervezési nehézségeket okozhat az uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozójával kapcsolatban. Az ülést mindazonáltal a tervek szerint az előzetes programnak megfelelően megtartják hétfő délután.

Részleges vagy teljes leállás várható az iskolákban, postaszolgáltatásban, de a törvényes kereteken belül tiltakozó megmozdulást tartanak a kórházakban, valamint a tűzoltók és a rendőrség körében is. Sztrájkol a közszolgálati média egy része is.

A hét végi sajtónyilatkozatok szerint a szakszervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva nem csupán szigorú takarékossági intézkedésekről döntött, hanem hosszabb távra szólóan gyengített a szociális biztonság számos elemén is, beleértve az előnyugdíjazás rendszerét, a munkanélküliek segélyezését és az egészségügyi ellátás költségeit. A kormány szerint viszont a sztrájknak nincs értelme, mert a vitatott intézkedések egy elengedhetetlen reformprogram részei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rohamrendőrökkel csaptak össze oaklandi tüntetők

Rohamrendőrökkel csaptak össze az amerikai pénzügyi rendszer visszáságai ellen demonstrálók a kaliforniai Oakland városában. A rendőrök könnygázt és füstbombákat vetett be ellenük, majd közel 120 tiltakozót őrizetbe vettek.

MTI Világ

Nem újítanak Castróék

A Kubát irányító kommunista párt vasárnap véget ért, zárt ajtók mögötti értekezletén elmaradt a várt reformok bejelentése, és arra sem történt utalás, hogy bármilyen változás lenne várható a párt öregekből álló legfelső vezetésében.

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet