szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két év letöltendő börtönre ítélte első fokon a román legfelső bíróság Adrian Nastase volt román miniszterelnököt abban a korrupciós perben, amely a politikus 2004-es választási kampányának finanszírozásáról szól. Az ítélet ellen fellebbezhetnek a legfelső bíróságon.

Nastase 2000 és 2004 között volt Románia miniszterelnöke. 2004-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét is betöltötte, amikor versenybe szállt az államelnöki székért, de alulmaradt Traian Basescu mostani államfővel szemben.

Az ügyészek szerint a politikus funkcióját felhasználva rávette a Bákó (Bacau) megyei építkezési felügyeletet, hogy szervezzen szakmai tanácskozást építkezési cégek számára. Ez utóbbiaktól a szervezők részvételi díjat gyűjtöttek, amelyet lényegében Nastase kampányának finanszírozására fordítottak. Az ügyészek csaknem száz résztvevőt hallgattak ki a vizsgálat során.

Nastase az ítélet kihirdetése után kijelentette, hogy szerinte politikai indíttatású eljárásról van szó, és jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

Nastase most parlamenti képviselő, és most is fontos funkciót tölt be az ellenzéki PSD-ben. Victor Ponta, a PSD elnöke "csalódottságának" adott hangot Nastase elítélése miatt, és reményét fejezte ki, hogy a volt kormányfő a legfelső bíróságon be tudja bizonyítani ártatlanságát.

Nastasét decemberben felmentették első fokon egy másik korrupciós perben. Abban az ügyben a vádhatóság azt állította: Nastase kormányfőként azért nevezte ki 2000-ben Ioan Melinescut a pénzmosásellenes hivatal élére, hogy az megakadályozhassa a Nastase felesége elleni vizsgálatot egy vitatott örökség kapcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os